Ghani: Afganistan se ne može urediti po narudžbi drugih zemalja

Talibani, Afganistan
Predstavnici talibana i afganistanske opozicije sastali su se prije dva mjeseca u Moskvi (AP)

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani ponudio je talibanskom pokretu da u svim većim gradovima te zemlje otvori svoja predstavništva.

“Ukoliko talibani žele stupiti u mirovne pregovore, neka u Kabulu, Kandaharu, Nangarharu i drugim većim gradovima otvore svoje urede”, poručio je Ghani tijekom posjeta Nangarharu, prenosi Anadolija.

Ističući kako je spreman na svaku žrtvu za uspostavu trajnog mira u Afganistanu, Ghani je kazao kako se rat primaknuo kraju i kako je mir na pomolu.

“Talibani mogu slobodno doći u Kabul radi pregovora, osigurat ćemo im urede i sigurnost. Ova zemlja se ne može urediti po narudžbi drugih zemalja”, poručio je Ghani.

Ghani je također kazao da narod Afganistana najviše želi mir.

Dvije decenije duboke krize

Afganistan je već gotovo dva desetljeća poprište duboke sigurnosne i političke krize, koja se nesmanjenim intenzitetom nastavila i ove godine.

Predsjednik Afganistana je na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kazao da je od 2014. godine poginulo najmanje 45.000 afganistanskih vojnika i policajaca.

Predstavnici talibana prošlog su tjedna boravili u Moskvi na razgovorima s predstavnicima afganistanske oporbe, uključujući bivšeg predsjednika Hamida Karzaija.

Trenutačna afganistanska Vlada smatra kako ti pregovori nisu u najboljim interesima države.

Izvor: Agencije