Brexit bez dogovora prijeti radnim mjestima 100.000 Nijemaca

Volkswagen, VW, tvornica, Proizvodnja
VW, zajedno s tri lokalna investitora, planira uložiti 15 milijardi eura u električne automobile u Kini (EPA)

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma mogao bi Njemačku koštati 100.000 radnih mesta, upozorili su ekonomisti u istraživanju objavljenom u listu Welt am Sonntag.

Radi se o zajedničkoj studiji ekonomista Instituta za ekonomska istraživanja i Univerziteta Martin Luther u Halleu.

Zaposleni u njemačkoj automobilskoj industriji su zbog Brexita u najvećem riziku u područjima u Wolfsburgu i Bavarskoj, gdje Volkswagen i BMW imaju tvornice.

“Ni u jednoj drugoj zemlji utjecaj na ukupnu zaposlenost neće biti tako velik kao u Njemačkoj, gdje će biti pogođeno blizu 100.000 ljudi”, izjavio je Oliver Holtemoeller, jedan od autora studije.

Studija uzima u obzir samo one rizike za gubitak radnih mjesta koji su rezultat pada izvoza zbog novih carina na uvoz u Britaniju u slučaju nereguliranog brexita, a ne uzima u obzir primjerice rizike za tržište rada zbog gubitka interesa u ulaganja, prenosi Hina.

Francuska moguće sljedeća na udaru

Francuska je iduća zemlja koja bi mogla biti pogođena Brexitom bez sporazuma, sa 50.000 radnih mjesta koja su u opasnosti, prenosi portal Politico.

U Kini, u opasnosti ih je nešto manje od 59.000.

Mjereno u odnosu na ukupan broj stanovnika, učinci bi bili najveći na Malti i u Irskoj.

Procenjuje se da bi više od 600.000 ljudi diljem svijeta moglo osjetiti posljedice izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora.

Od toga, 179.000 radnih mjesta se odnosi na poslove u EU-u, a 433.000 izvan bloka.

Izvor: Agencije