Iran obilježava 40. godišnjicu Islamske revolucije

Hiljade Iranaca okupile su se u Teheranu u mauzoleju osnivača Islamske republike, ajatolaha Khomeinija (EPA)

Hiljade Iranaca okupile su se u petak u Teheranu u mauzoleju osnivača Islamske Republike Iran, ajatolaha Khomeinija, kako bi obilježili 40. godišnjicu Islamske revolucije.

Ceremonija obilježavanja godišnjice revolucije iz 1979. počela je u 8:33 po lokalnom vremenu, tačno u vrijeme kad se Khomeini vratio u Iran nakon 14 godina u egzilu i kad je njegov avion sletio na aerodrom u Teheranu, prenosi Fena.

Dok je vojni orkestar izvodio revolucionarnu muziku, mauzolej je bio nakrcan ljudima raznih profesija i godišta, među kojima su bila i školska djeca odjevena u crvenu, bijelu i zelenu boju iranske zastave. 

Ajatolah Ahmad Jannati, čelnik utjecajne Skupštine eksperata, koja imenuje vrhovnog vođu Irana, održao je govor u kojem je kritikovao političke grupacije koje se zalažu za bolje odnose s Washingtonom.

‘Ne bismo se trebali bojati Amerike’

“Proklinjemo pogrešnu školu mišljenja koja smatra da ne možemo upravljati našom zemljom ako nam Amerika ne pomogne”, izjavio je on mašući lijevom rukom.

Dok je masa uzvikivala “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”, Jamati je dodao da je američka moć u opadanju, te da se “ne bismo trebali bojati Amerike”.

Prvog februara svake godine održavaju se proslave Dahe-ye Fajr (Deset dana svitanja), kojima se obilježava godišnjica Khomeinijevog povratka u Iran nakon demonstracija širom zemlje.

Ceremonije kulminiraju 11. februara (22. bahmana po perzijskom kalendaru), kada se obilježava pad 2.500 godina stare monarhije u Iranu.

Izvor: Agencije