Pjongjang poručio Trumpu: Nemamo šta izgubiti

Jedan od ranijih sastanaka američkog predsjednika Donalda Trumpa i čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una (EPA)
Jedan od ranijih sastanaka američkog predsjednika Donalda Trumpa i čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una (EPA)

Sjeverna Koreja nema šta izgubiti, poručeno je u ponedjeljak iz Pjongjanga nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio da bi čelnik Kim Jong-un mogao izgubiti sve ako nastavi s neprijateljskim aktivnostima.

Visoki sjevernokorejski zvaničnik Kim Jong-chol rekao je da bi Kim mogao promijeniti odnos prema Trumpu ako on nastavi s “neodgovorajućim, opasnim” komentarima te je nazvao Trumpa “nestrpljivim starcem”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuers.

Chol je kazao da SAD ignorira rok koji je Pjongjang dao Washingtonu da ublaži stav prema pregovorima o denuklearizaciji, a koji istječe krajem godine, prenijela je agencija KCNA.

Još jedno lansiranje raketa

Trump je u nedjelju rekao da Kim riskira da izgubi sve ako nastavi neprijateljske aktivnosti i da Sjeverna Koreja mora provesti denuklearizaciju.

“Kim Jong-un previše je pametan i može previše izgubiti, zapravo sve, ako postupa na neprijateljski način. Potpisao je snažan sporazum o denuklearizaciji sa mnom u Singapuru”, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, govoreći o svom prvom samitu s Kimom 2018.

“On ne želi pokvariti svoj privilegirani odnos s američkim predsjednikom, niti se miješati u američke predsjedničke izbore u novembru”, rekao je.

Pjongjang je ranije u nedjelju objavio da je sjevernokorejska vojska u subotu obavila “vrlo važan test” na poligonu za lansiranje projektila Sohae.

“Sjeverna Koreja, pod vodstvom Kim Jong-una, raspolaže ogromnim privrednim potencijalom, ali se mora denuklearizirati kao što je obećala”, nastavio je Trump.

“NATO, Kina, Rusija, Japan i cijeli svijet slažu se u vezi s tim”, dodao je.

‘Zna da me čekaju izbori’

Nakon opasnog porasta napetosti SAD i Sjeverna Koreja pokrenuli su dijalog nakon historijskog susreta dvojice čelnika u junu 2018. u Singapuru.

No, drugi sastanak na vrhu, u februaru u Hanoiju, nije rezultirao uspjehom i pregovori su otad u zastoju.

Trump je u subotu izrazio zadovoljstvo svojim vrlo dobrim odnosima sa sjevernokorejskim čelnikom.

“Mislim da obojica želimo da tako ostane. On zna da me čekaju izbori”, rekao je Trump i dodao da bi bio iznenađen ako Sjeverna Koreja postupi neprijateljski.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO