Novi Zeland: U erupciji vulkana poginulo najmanje pet osoba

Fotografija novozelandskog Instituta za geološke i nuklearne nauke prikazuje pepeo koji se diže iz vulkana White Island (EPA)
Fotografija novozelandskog Instituta za geološke i nuklearne nauke prikazuje pepeo koji se diže iz vulkana White Island (EPA)

Najmanje pet osoba je poginulo, a više ih je povrijeđeno i nestalo u erupciji vulkana na novozelandskom Bijelom ostrvu, popularnom turističkom odredištu, prenosi agencija Anadolija.

Kako su naveli iz policije, ostrvo je nekoliko sati nakon erupcije i dalje preopasno za potragu za nestalima. 

Zamjenik policijskog komesara John Tims izjavio je da se desetine osoba vode kao nestale, ali nije mogao potvrditi tačan broj.

Tims je istakao da je situacija na ostrvu i dalje nestabilna i da spasilačke ekipe nisu uspjele uspostaviti kontakt s onima koji su ostali na ostrvu.

Kazao je da su među poginulima, povrijeđenima i nestalima domaći i strani turisti. Najmanje 18 osoba je zadobilo teške opekotine.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern najavila je da će u ponedjeljak poslijepodne posjetiti pogođeno područje.

Vulkanolog Brad Scott rekao je na lokalnoj radiostanici da je riječ o značajnoj erupciji.

Otok nema dovoljno skloništa

“Bila je to prilično eksplozivna erupcija i značajno je pogodila otok i površinu glavnog kratera. Nažalost, na otoku nema puno skloništa – ljudi na otoku bili su prilično izloženi”, izjavio je Scott, prenijela je HINA.

Novozelandska nacionalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama izdala je nacionalno upozorenje zbog umjerene vulkanske erupcije.

“Umjerena erupcija vulkana na Bijelom otoku opasna je u neposrednoj blizini vulkana”, rečeno je.

Bijeli otok aktivni je vulkan 48 kilometara od istočne obale Sjevernog otoka Novog Zelanda, u zaljevu Plenty.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO