IFJ: Ove godine ubijeno manje novinara nego 2018.

Na području Kosova nestalo je, oteto i ubijeno 17 srbijanskih i albanskih novinara, od kojih se četvero vode kao nestali (EPA)
Na području Kosova nestalo je, oteto i ubijeno 17 srbijanskih i albanskih novinara, od kojih se četvero vode kao nestali (EPA)

Međunarodna federacija novinara (IFJ) priopćila je da je ove godine ubijeno daleko manje novinara u usporedbi s prošlom, ali i upozorila da je dio razloga taj što medijski radnici mogu u manjem broju odlaziti u najopasnija područja.

Naime, kako je IFJ priopćio, dosad je ubijeno 49 novinara u odnosu na 95 prošle godine, prenosi Tanjug od agencije AP.

Novinari oprezniji, ali javnost manje informirana

Iako je dobro što su novinari oprezniji, to, također, znači da je javnost manje informirana o nekim najgorim sukobima i primjerima kršenja ljudskih prava, naveo je IFJ.

Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger rekao je da je gubitak života među novinarima i medijskim radnicima u nekoliko konfliktnih zona tijekom posljednjih godina zbog nedostatka sigurnosti odvratio mnoge kolege od praćenja tih događaja s terena, zbog čega su ljudi manje informirani o stvarima od javnog interesa, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što je još jedan novinar ubijen u Meksiku, ukupan broj reportera ubijenih u toj zemlji od početka godine popeo se na 10. Meksička vlada našla se na udaru kritika u novom izvještaju UN zbog neuspjeha da zaštiti novinare i aktiviste za ljudska prava.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO