Yang Pompeu: Ne miješajte se u unutrašnja pitanja Kine

Yang Jiechi je u razgovoru s Pompeom zatražio od Washingtona da 'ispravi svoje greške' (EPA)

Šef kineske diplomatije Yang Jiechi poručio je američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu u telefonskom razgovoru da bi se Sjedinjene Američke Države trebale prestati miješati u kineska unutrašnja pitanja, navodi se u izvještaju kineske državne TV.

Navodeći usvajanje Akta o politici ljudskih prava prema Ujgurima i Akta o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu, Yang je izjavio da su Sjedinjene Američke Države ozbiljno prekršile norme međunarodnih odnosa i zatražio je od Washingtona da “ispravi svoje greške” i “trenutno prekine s miješanjem u kineska unutrašnja pitanja”, prenosi Fena.

Američki Zastupnički dom u utorak je usvojio prijedlog zakona koji zahtijeva oštriji odgovor na kineski tretman ujgurske muslimanske manjine.

Eksperti UN-a i aktivisti tvrde kako je moguće da je Kina pritvorila i milion Ujgura u masovnim pritvorskim centrima u Xinjiangu, regiji na kineskom dalekom zapadu.

Kineske vlasti tvrde da su ti centri dio antiterorističke kampanje i negiraju bilo kakvo zlostavljanje Ujgura.

Prodemokratski protesti

Akt o Ujgurima uslijedio je nakon usvajanja zakona od američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ima za cilj zaštitu ljudskih prava u Hong Kongu u jeku gušenja prodemokratskih protesta. 

Ono što je počelo kao demonstracije protiv sada povučenog prijedloga zakona o izručenjima iz Hong Konga u kinesku maticu pretvorilo se u pozive za širim demokratskim slobodama i skoro šestomjesečne povremeno nasilne proteste. Peking je osudio nemire i okrivio je za njih strano uplitanje.

Yang je izjavio da su američki zvaničnici u više navrata davali izjave u kojima napadaju i iskrivljuju kineski politički sistem i unutrašnju i vanjsku politiku zemlje, čime se direktno upliću u kineska unutrašnja pitanja.  

“Kina izražava svoje čvrsto protivljenje tome i snažno to osuđuje”, izjavio je Yang, prenosi Fena agenciju Reuters.

Izvor: Agencije