Trump i Moon razgovarali o održavanju odnosa sa Sjevernom Korejom

Dvojica čelnika su se složili da je situacija postala 'ozbiljna' i da se treba održati dijalog (EPA)
Dvojica čelnika su se složili da je situacija postala 'ozbiljna' i da se treba održati dijalog (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in telefonskim putem su razgovarali o diplomatskim načinima održavanja odnosa sa Sjevernom Korejom, objavio je Seul u subotu, u vrijeme dok Pjongjang upozorava da gubi strpljenje zbog zastoja nuklearnih pregovora.

Dvojica čelnika su se u pola sata dugom razgovoru složili da je situacija postala “ozbiljna” i da se treba održati dijalog kako bi se “postigli što skoriji rezultati pregovora o denuklearizaciji”, saopćila je južnokorejska Plava kuća.

Trump i Moon su se dogovorili i da će se svakodnevno savjetovati o tom pitanju, prenosi Hina.

Tenzije na Korejskom poluotoku rastu uoči isteka godine dana roka koji je postavio Pjongjang.

Zahtjevi Pjongjanga

Sjeverna Koreja od SAD-a traži da odustane od svoje politike zahtijevanja unilateralne denuklearizacije, jer će u suprotnom njen čelnik Kim Jong-un odabrati neodređeni “novi put”.

Istaknuti dužnosnici komunističke države u nizu saopćenja prošle sedmice upozorili su Washington da poštuje rok, a američku ponudu dodatnih razgovora su prozvali odugovlačenjem uoči američkih predsjedničkih izbora iduće godine.

Dugogodišnji saveznici Washington i Seul su i u pregovorima vezi finansiranja boravka gotovo 28.500 američkih vojnika na teritoriju Južne Koreje.

Trump traži gotovo četiri milijarde dolara više, tvrde južnokorejski dužnosnici, a četvrti krug pregovora o tom pitanju u srijedu završio je bez dogovora.

Plava kuća naglasila je kako se u subotnjem razgovoru to pitanje nije spominjalo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO