SAD tvrdi da je ruska protuzračna odbrana srušila američki dron u Libiji

General Stephen Townsend smatra da 'ruska odbrana u tom trenu nije znala da je to američka daljinski upravljana letjelica, kada su pucali na nju' (EPA)

Američka vojska vjeruje da je američki dron, koji je nestao kod libijskog glavnog grada Tripolija prošloga mjeseca, srušila ruska protuzračna odbrana te zahtijeva povratak olupine letjelice, reklo je zapovjedništvo američke vojske u Africi.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Africi general Stephen Townsend rekao je kako vjeruje da ruska odbrana u tom trenu “nije znala da je to američka daljinski upravljana letjelica, kada su pucali na nju”.

“Ali zasigurno sada znaju čiji je, a odbijaju ga vratiti. Rekli su da ne znaju gdje je, što mi nije uvjerljivo”, rekao je Townsend za Reuters, prenosi Hina.

Ruska podrška

Rusi u libijskom građanskom ratu podržavaju generala Khalifu Haftara koji je pokušao osvojiti glavni grad Tripoli od međunarodne priznate vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Američka je vojska zaključila da su protuzračnom odbranom upravljali ili ruski plaćenici ili Haftarova takozvana Libijska nacionalna vojska, u vrijeme kada je srušen dron 21. novembra, rekao je glasnogovornik zapovjedništva američkih snaga u Africi pukovnik Christopher Karns.

Karns je rekao da SAD vjeruje kako je dron srušen jer je “zamijenjen za opozicijskog” drona.

Dužnosnik vlade nacionalnog jedinstva rekao je Reutersu kako se čini da su ruski plaćenici upravljali protuzračnom odbranom.

Izvor: Agencije