Njujorški ‘otok mrtvih’ otvara se za žive

Godišnje se na otoku odvije između 40 i 50 ekshumacija, jer rodbina želi pronaći voljene (Reuters)
Godišnje se na otoku odvije između 40 i 50 ekshumacija, jer rodbina želi pronaći voljene (Reuters)

Nekad nepristupačan, zapušten otok u New Yorku, na kojem je u neoznačenim grobovima koje su iskopali zatvorenici sahranjeno više od milion ljudi, uskoro bi mogao biti u potpunosti otvoren za javnost. 

Na milju dugom otoku Hart više od 150 godina pokopavana su neidentificirana tijela, siromašni, mrtvorođenčad i žrtve side.

Riječ je o jednom od najvećih javnih grobalja u SAD-u, često ga se naziva “otokom mrtvih” ili “zatvorom umrlih”, a duže od stoljeća njime vlada uprava za zatvore koji mu strogo zabranjuje pristup. 

Rodbini se posjete omogućuju samo dva dana u mjesecu, medijima je dopušteno doći samo dva puta godišnje i to u pratnji zatvorskih službenika.

Na jedan od takvih obilazaka nedavno su otišli i novinari AFP-a. 

Sanduci označeni brojkama

“Ne želim da mi neko govori kad smijem posjetiti posljednje počivalište svog djeteta. Hoću ići kad ja to želim”, rekla je 65-godišnja Elaine Joseph za francusku novinsku agenciju, prenosi Hina.

Njena kćerka Tomika bila je stara samo nekoliko dana kad je preminula u januaru 1978, nakon preranog poroda.

Joseph nije smjela posjetiti njen grob do 2014. godine. 

No, uskoro će ta umirovljena medicinska sestra to moći činiti svakodnevno, nakon što je gradonačelnik Bill de Blasio potpisao ukaz o otvaranju otoka. 

Otok je u Američkom građanskom ratu služio kao zatvor za zatočene vojnike Konfederacije.

To je veliki uspjeh za dugogodišnju aktivističku kampanju koja je to mjesto, obilježeno natpisima “vlasništvo zatvora, zabranjen pristup”, htjela učiniti dostojnijim za preminule i njihove porodice. 

Hart Island, smješten sjeverno od njujorške četvrti Queens, grobljem je postao 1869, nakon što je grad kupio zemljište od zemljoposjednika kako bi ondje pokapao neidentificirane i siromašne stanovnike. 

Više od hiljadu mrtvih, među kojima su i dalje neidentificirane osobe, još uvijek pokapaju ondje svake godine. Odrasli se pokapaju u vertikalnim blokovima po tri, a djeca po pet sanduka.

Sanduci su označeni brojkama, ne imenima, te nema nadgrobnih spomenika. 

Zatvorenicima dolar po satu kopanja

Po cijelom otoku su male bijele oznake rovova.

Zatvorenici s obližnjeg otoka Rikersa, gdje je jedan od najozloglašenijih američkih zatvora, dobivaju dolar po satu za pokopavanje mrtvih.

Oko polovine preminulih su malodobna djeca, tvrde službenici. 

Godišnje se na otoku odvije između 40 i 50 ekshumacija, jer rodbina želi pronaći voljene i premjestiti ih na privatna groblja. 

Otok je u Američkom građanskom ratu služio kao zatvor za zatočene vojnike Konfederacije.

Potom je bio ubožnica, sanatorij za oboljele od tuberkuloze, popravni dom za mlade, pa čak i raketna baza tokom Hladnog rata. 

Njujorško gradsko vijeće prošlog mjeseca je glasalo o ukidanju zatvorske kontrole nad otokom.

Ubuduće će biti pod upravom za parkove, a aktivisti su pozdravili tu odluku.

Vijeće je najavilo i uvođenje svakodnevnih brodskih linija. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO