Merkel će se sastati s Putinom u ponedjeljak u Parizu

Angel Merkel je uputila oštre kritike Moskvi zbog ubistva Gruzijca čečenskog porijekla u Berlinu (EPA)
Angel Merkel je uputila oštre kritike Moskvi zbog ubistva Gruzijca čečenskog porijekla u Berlinu (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel održat će bilateralni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Parizu u ponedjeljak, prije samita o Ukrajini, saopćila je glasnogovornica njemačke vlade.

Merkel se na samitu planira odvojeno sastati i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi Hina.

Domaćin samita o Ukrajini je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

To će biti prvi takav sastanak na tom nivou, u “normandijskom formatu”, u protekle tri godine, a njime se žele ponovo pokrenuti mirovni pregovori.

U međuvremenu se između Berlina i Moskve odvija sve jači diplomatski sukob zbog ubistva gruzijskog aktiviste, iza kojeg navodno stoji ruska država.

Protjerivanje dvojice ruskih diplomata

Govoreći na samitu NATO-a u srijedu u Londonu, Merkel je uputila oštre kritike Moskvi zbog ubistva 40-godišnjeg Gruzijca čečenskog porijekla u gradskom parku u Berlinu 23. augusta.

Savezni tužitelji su preuzeli slučaj, što upućuje na prioritet koji mu se pridaje i činjenicu da istražitelji sumnjaju da iza ubistva stoje državni sudionici.

Ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu prognalo dvojicu ruskih diplomata, a Merkel je rekla kako je odluka donesena na osnovu uskraćivanja pomoći u razjašnjavanju slučaja.

Merkel je ranije kazala kako ne očekuje da slučaj utječe na samit u Parizu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO