Civili žrtve Assadovih i ruskih udara u Idlibu

Tursko Ministarstvo odbrane je saopćilo da su snage sirijskoga režima ubile dvojicu turskih vojnika (Anadolija)
Tursko Ministarstvo odbrane je saopćilo da su snage sirijskoga režima ubile dvojicu turskih vojnika (Anadolija)

Ukupno 19 civila, među kojima osmoro djece, stradalo je danas u zračnim napadima sirijskih snaga u provinciji Idlib, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi agencija Beta. 

Ranije, Anadolija je javila da su napade izvele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Rusije.

Lokalni izvori javljaju da su ruski, kao i bombarderi Assadovih režimskih snaga od jutros u više navrata gađali naselja na jugu deeskalacijske zone Idlib.

Među metama napada bile su škola, pekara, pijaca i džamija u selu Bara.

Spasilačke ekipe lokalne Civilne zaštite pretražuju porušene objekte, a strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao biti i veći.

Idlib proglašen zonom deeskalacije

Zbog napada koje izvode snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ruske zračne snage iz Idliba je protekle sedmice raseljeno najmanje 25.000 ljudi.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone. 

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO