Bijela kuća potvrdila da neće učestvovati u pripremi opoziva Trumpa

Usvajanje zvaničnog prijedloga za opoziv predsjednika Trumpa bilo ravno 'nesmotrenoj zloupotrebi vlasti', navodi Bijela kuća (EPA)
Usvajanje zvaničnog prijedloga za opoziv predsjednika Trumpa bilo ravno 'nesmotrenoj zloupotrebi vlasti', navodi Bijela kuća (EPA)

Bijela kuća je prošle noći potvrdila da neće učestvovati na sjednici o pripremi formalne optužnice za smjenjivanje predsjednika Donalda Trumpa.

Bijela kuća se o tome izjasnila na isteku roka koji joj je odredio Odbor Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država za pravosuđe.

Bijela kuća je taj proces u Predstavničkom domu američkog Kongresa nazvala “šaradom”, prenosi Beta.

“Kao što znate, vaša istraga o pokretanju optužnice je potpuno neosnovana”, napisao je advokat Bijele kuće Pat Cipollone u pismu poslaniku Demokrata, Jerryju Nadleru, predsjedavajućem Odbora donjeg domu američkog Kongresa za pravosuđe.

Bijela kuća koja je do sada odbila da sarađuje u istrazi Demokrata o opozivu predsjednika imala je rok do petka uvečer da se izjasni da li će učestvovati, preko advokata, na sjednici o pisanju zvaničnog prijedloga Odbora za pravosuđe za njegov opoziv.

U dva pasusa pisma o tome se izričito ne kaže da Bijela kuća odbija da učestvuje, ali, po jednom visokom zvaničniku administracije, to jeste značenje tog teksta, navodi agencija AP, prenosi Beta.

‘Traćenje vremena’

U pismu advokat Bijele kuće optužuje Demokrate da “traće vrijeme Amerike” s “tom šaradom” i navodi da bi usvajanje zvaničnog prijedloga za opoziv predsjednika Trumpa bilo ravno “nesmotrenoj zloupotrebi vlasti” za šta kritičari optužuju Trumpa.

Cipollone je u pismu citirao Trumpovu Twitter poruku poslatu ranije ove sedmice: “Ako hoćete da me opozovete, uradite to sada, brzo, da možemo da imamo fer suđenje u Senatu i da naša zemlja može da se vrati radu”.

Odluka je donijeta dan nakon što je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi objavila da je zatražila od predsjedavajućih odbora koji vode istragu o Trumpovim odnosima sa Ukrajinom da počnu pisanje optužnice zbog “zloupotrebe položaja” jer on “ponovo pokušava da kompromitira izbore u vlastitu korist”.

Glasanje o opozivu bi moglo da u Predstavničkom domu bude prije božićnog raspusta, te bi, ako tekst tu prođe, na redu početkom iduće godine bio Senat, gdje većinu imaju Trumpovi Republikanci.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO