Video: Vatrogasci se bore s požarima koji prijete Sydneyu

[Fire and Rescue NSW 79 Station Ingleburn via Storyful]

Vatrogasci su se borili da zaustave gotovo 150 požara u državi Novi Južni Wales dok su jaki vjetrovi raspaljivali plamen i ponovno opasnim dimom zaklonili Sydney, najveći grad Australije.

Od početka novembra u požarima su poginule najmanje četiri osobe i uništeno je više od 680 domova, a požari i dalje gore u Novom Južnom Walesu, državi Victoria, Južnoj Australiji i državi Queensland, prenosi Hina.

Dok je širom istočne obale Australije zapaljeno gotovo 150 požara, povjerenik ruralne vatrogasne službe Novog Južnog Walesa Shane Fitzsimmons rekao je da su vlasti posebno zabrinute zbog osam požara oko Sydneya u kojem živi gotovo pet miliona ljudi.

“Oni imaju potencijal ili se očekuje da će se proširiti dalje na istok, što nažalost ulazi u naseljena područja, sela, zajednice, izolirana ruralna područja te poljoprivredne i poslovne kompanije u cijeloj regiji”, rekao je Fitzsimmons novinarima u Sydneyu.

 

 

Nekoliko požara sjeverozapadno od grada spojilo se zajedno kako bi stvorilo jednu veliku frontu koja se širila vrućim, suhim vjetrom, rekao je.

Požari su česti u Australiji, ali ovogodišnja požarna sezona počela je mnogo ranije nego inače s temperaturama koje se redovito penju iznad 40 stepeni Celzijusa prije početka ljeta te dok jaki vjetrovi pušu kroz isušen krajolik.

Najgori rekordni požari u Australiji su u februaru 2009. uništili hiljade domova u Victoriji pri čemu su usmrtili 173 osobe i ranili njih 414.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO