Odgođen povratak bh. državljana iz Sirije

Zbog iznenadnih i nepredviđenih okolnosti u Siriji, povratak grupe državljana Bosne i Hercegovine iz te države, koji je bio planiran za subotu, odgođen je do daljnjeg.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine saopćilo je u petak da je u stalnom kontaktu i da nastavlja saradnju s međunarodnim partnerima kako bi transport bh. državljana iz Sirije bio obavljen kad se za to steknu povoljni uvjeti, prenosi Fena.

Iz Ministarstva sigurnosti navode da su izvršili sve pripreme za prijem bh. državljana povratnika iz Sirije, odnosno prve grupe žena i djece, u skladu s ranijim zaključcima Predsjedništva i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U ranijim informacijama navođeno je da se odluka odnosi na žene i djecu, njih 24-ero, ali je bh. ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio da će u Bosnu i Hercegovinu biti deportirana i devetorica muškaraca.

“Tih devet građana Bosne i Hercegovine će odmah po dolasku biti uhapšeni. Što se tiče žena i djece, niko ne može da bude isključen [iz sumnje] da je sarađivao sa teroristima”, rekao je Mektić novinarima u četvrtak u Sarajevu.

Imena dostavljena policijskim agencijama

Kazao je da su imena osoba čija se deportacija, odnosno dolazak u Bosnu i Hercegovinu očekuje dostavljena policijskim agencijama.

Na insistiranje Sjedinjenih Američkih Država, vlasti u Bosni i Hercegovini pristale su prihvatiti osobe koje su zarobljene kao pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) ili drugih grupa, poput Fronta al-Nusra.

Njihova ranija deportacija morala je biti prolongirana jer je planove poremetila turska vojna intervencija na sjeveru Sirije.

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine nisu naveli zbog čega je prolongirana najavljena deportacija bh. državljana iz Sirije.

Izvor: Agencije