Kineske vlasti preduzele mjere protiv američkih diplomata

Kina i SAD u trgovinskom su ratu već godinu i po (EPA)

Kineske vlasti preduzet će mjere “odmazde” protiv američkih diplomata na kineskom tlu tako što će diplomati odsad morati obavijestiti vlasti ako se žele sastati s nekim zvaničnicima ili stručnjacima, prenosi Tanjug.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je da je odluka donesena kao odgovor na nedavno uvedene mjere Washingtona protiv kineskih diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ponovo pozivamo SAD da ispravi svoje greške i povuče te mjere”, rekla je Hua.

Američke vlasti u oktobru su naložile kineskim diplomatima da pravovremeno obavijeste State Department ako žele zvanični kontakt s drugim diplomatima, lokalnim zvaničnicima i stručnjacima iz raznih područja.

Mjere i protivmjere

Washington je tada naveo da uvodi takvu mjeru jer se američki diplomati u Kini ne mogu sastajati sa zvaničnicima i stručnjacima.

Hua je rekla da će američki diplomati morati obavijestiti kinesko ministarstvo pet dana unaprijed.

Kina i SAD, osim tih mjera, u trgovinskom su ratu već godinu i po. Bilateralni odnosi dodatno su zategnuti nakon što je američki Kongres nedavno osudio kinesku politiku u Hong Kongu i prema Ujgurima, muslimanskoj manjini na sjeverozapadu Kine.

Izvor: Agencije