Drugi dan štrajka protiv penzione reforme u Francuskoj

Štrajk koji je poremetio javni promet i zatvorio škole širom Francuske ulazi u svoj drugi dan, a sindikati najavljuju da planiraju štrajkati dok predsjednik Emmanuel Macron ne odustane od planirane penzione reforme.

Štrajk je suprotstavio Macrona, 41-godišnjeg bivšeg bankara koji je došao na vlast 2017. godine, s obećanjem o otvaranju visokoregulirane francuske ekonomije, moćnim sindikatima koji tvrde da će time pogoršati status radnika, prenosi Hina.

Ishod će ovisiti o tome ko prvi popusti – sindikati koji riskiraju gubitak javne podrške ako će poremećaji svakodnevice trajati predugo, ili vlada koja strahuje da bi birači mogli stati uz sindikate i okriviti nju za kaos na ulicama.

Željezničarski sindikati glasali su za produženje štrajka na petak, dok su sindikati pariškog javnog prijevoza odlučili da će trajati do ponedjeljka. Preostali radnici će o trajanju štrajka odlučivati u petak.

“Protestirat ćemo najmanje sedam dana, a na kraju te sedmice će vlada biti ta koja će popustiti”, prognozira 50-godišnji zaposlenik pariškog javnog prijevoza Patrick Dos Santos.

Hiljade demonstranata

U četvrtak je na ulice francuske prijestolnice izašlo nekoliko desetaka hiljada ljudi, zbog čega je morao biti zatvoren i dio muzeja Louvre.

Policija procjenjuje da je Parizom marširalo 65.000 ljudi, a da je širom Francuske bilo najmanje 800.000 demonstranata. Sindikati iznose veće brojke.

Snage sigurnosti su u Parizu upotrijebile suzavac nakon što su demonstranti bacali pirotehniku na policiju, uništavali autobusne stanice i palili kontejnere za smeće. Uhapšeno je nekoliko desetaka ljudi, a sindikati naglašavaju da oni koji čine nasilje nisu povezani s njima.

Macron želi pojednostaviti nezgrapni francuski penzioni sistem koji se sastoji od više od 40 verzija, od kojih mnoge imaju različitu dob umirovljenja i benefite.

Primjerice, zaposlenici željeznica, pomorci i balerine i baletani mogu se umiroviti deset godina prije drugih radnika.

Francuski čelnik tvrdi kako je takav sistem nepravedan i preskup, te zagovara jedinstven sistem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO