Republikanac spriječio Senat SAD-a da prizna ‘genocid’ nad Armenima

Kevin Kramer je rekao da nije pravi trenutak da se glasa o rezoluciji o Armenima (Arhiva)

Republikanski senator Kevin Kramer spriječio je u četvrtak američki Senat da glasa o rezoluciji kojom bi se masovna ubistva Armenaca prije sto godina priznala kao “genocid”.

Kramer je rekao da nije pravo vrijeme da se usvoji zakon koji bi razbjesnio Tursku.

Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu čine demokrate, usvojio je rezoluciju krajem oktobra sa 405 glasova za i 11 protiv, ali još nije održano glasanje u Senatu, u kojem republikanci imaju većinu, piše Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Demokratski i republikanski senatori Bob Menendez i Ted Cruz pokušali su primorati Senat da glasa u četvrtak o toj rezoluciji, ali je Kramer to spriječio.

Naveo je da nije pravi trenutak da se o tome glasa tek nakon što je američki predsjednik Donald Trump razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na samitu NATO-a u Londonu.

Pregovori s Turskom o osjetljivim pitanjima

“Ne mislim da postoji ijedan član Senata koji nije ozbiljno zabrinut zbog ponašanja Turske. U pravom trenutku, možda ćemo je [rezoluciju] usvojiti”, rekao je Kramer.

S tim se nije saglasio Menendez, koji je podsjetio da je Erdogan nedavno posjetio Washington i, kako je naveo, ništa se nije promijenilo.

On je obećao da će jednom sedmično dolaziti u Senat s ciljem da pokrene to pitanje.

“Neću prekinuti dok ne uradimo ono što je moralno i načelno ispravno”, kazao je Menendez.

Saradnici u američkom Kongresu kažu da Bijela kuća ne želi da se usvoji zakon dok pregovara s Ankarom o osjetljivim pitanjima poput turske ofanzive na kurdske borce u sjevernoj Siriji i nabavke sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije, zbog kojeg bi SAD mogao Turskoj uvesti sankcije.

Kongres je krajem oktobra izglasao rezoluciju kojom je američka politika obilježila kao “genocid” ubistvo oko 1,5 miliona Armenaca od Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine.

Izvor: Agencije