Putin: Rusija spremna produžiti nuklearni sporazum START

Otvaraju nam se nove perspektive za saradnju s Iranom po vojnim pitanjima, kaže Sergej Rjabkov (EPA)

Rusija je spremna produžiti novi nuklearni sporazum START do kraja ove godine bez dodatnih uvjeta i rasprava, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Novi sporazum START, potpisan 2010, ograničava broj strateških nuklearnih glava koje Washington i Moskva smiju imati.

Sudbina tog dogovora pod povećalom je nakon što se SAD u augustu povukao iz drugog sporazuma o ograničavanju naoružanja tvrdeći da ga Rusija krši, što je Kremlj odbacio.

“Rusija nije zainteresirana za utrku u naoružanju i postavljanje projektila tamo gdje oni trenutno nisu prisutni”, rekao je Putin na sastanku sa zvaničnicima.

“Rusija je spremna odmah, što je prije moguće, do kraja ove godine, bez ikakvih preduvjeta, produžiti START, tako da ne bude daljnjih dvostrukih ili trostrukih interpretacija našeg stava”, dodao je ruski čelnik, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Potpis nakon desetljeća pregovora

Rusija je prije mjesec poručila da više nema dovoljno vremena za pregovaranje o potpuno novom sporazumu koji bi zamijenio START, koji istječe u februaru 2021.

Čelnik ruskih obavještajaca sredinom novembra izrazio je sumnju da će START biti produžen.

Originalni START (Strategic Arms Reduction Treaty), nakon gotovo desetljeća pregovora, potpisali su američki predsjednik George H. W. Bush i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov 1991.

Na snagu je stupio 1994, a prestao vrijediti 2009.

Novi START potpisali su Barack Obama i Dmitrij Medvedev u aprilu 2010.

Izvor: Agencije