Francuska želi odobrenje afričkih lidera za vojno prisustvo

Vojna operacija u Sahelu, u kojoj je uključeno 4.500 vojnika, uživa široku podršku u Francuskoj (EPA)
Vojna operacija u Sahelu, u kojoj je uključeno 4.500 vojnika, uživa široku podršku u Francuskoj (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, nekoliko dana nakon pogibije 13 francuskih vojnika u sudaru helikoptera u Maliju, da lideri zapadnoafričkih država moraju jasno da kažu da žele francusko vojno prisustvo i da im je ono potrebno.

Macron je rekao da će Francuska 16. decembra organizirati samit da bi se o tome razgovaralo s liderima Malija, Burkine Faso, Čada, Nigera i Mauritanije, država koje učestvuju u regionalnim antiterorističkim snagama, prenosi Beta.

“Da li žele da budemo tamo, da li smo im potrebni? Želim jasne odgovore na ta pitanja”, izjavio je Macron i dodao da su pozitivni odgovori uvjet za ostanak francuskih trupa u zapadnoj Africi.

Ipak, u Maliju su protestirali protiv francuskog vojnog prisustva.

Podrška operaciji

Nakon helikopterske nesreće, francuski predsjednik je pozvao na preispitivanje francuskog učešća i pozvao na novi “okvir i političke preduvjete” misije.

Prema njegovim riječima, Francuska u zapadnoj Africi nije vojno angažirana zbog kolonijalnih, imperijalističkih ili ekonomskih razloga.

“Tamo smo zbog sigurnosti regije i naše vlastite sigurnosti”, naveo je.

Vojna operacija u Sahelu uživa široku podršku u Francuskoj. Riječ je o najvećoj francuskoj vojnoj operaciji u inostranstvu, a u nju je uključeno 4.500 vojnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO