Varhelyi pozdravlja ‘mini Schengen’, ali ima jedan uvjet

Varhelyi je pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta govorio o 'malom Schengenu' (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je u srijedu da je inicijativa za uspostavljanje “mini Schengena” među državama zapadnog Balkana dobrodošla, uz uvjet da joj se svi iz regije mogu priključiti.

“Pozdravljam inicijativu, ali osigurajte da se svako zainteresiran iz regije može uključiti u svakom trenutku”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Komesar za proširenje u debati pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta ocijenio je da je “svaka regionalna saradnja” među zemljama zapadnog Balkana prije pristupanja Evropskoj uniji “dobrodošla”.

Rekao je da bi “mini Schengen” doprinio lakšem prelasku granica, pomogao trgovini i kontaktima među ljudima na zapadnom Balkanu.

“Pozdravljam ideju o ‘mini Schengenu’, ali postavljam i jedan uvjet: učinite je dostupnom za sve na zapadnom Balkanu”, poručio je Varhelyi.

Kosovo protiv inicijative

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev najavili su pojednostavljenje prelaska državnih granica između tih zemalja za ljude i robu, prelazak granica samo s ličnim kartama, međusobno priznavanje diploma, kao i druge podobnosti koje bi imale za cilj jačanje saradnje i ekonomije među tim zemljama.

Pozvali su vlade i ostalih zemalja zapadnog Balkana da im se pridruže.

Ideji se zasad najdirektnije protive vlasti Kosova, dok iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore još nisu dali konačan stav, osim što ističu da podržavaju međudržavnu saradnju.

Izvor: Agencije