Svađa američkih zastupnika o smjenjivanju Trumpa

Demokrate bi mogle početi izradu odluke o smjenjivanju predsjednika već za nekoliko dana (EPA)

Prva sjednica Odbora Zastupničkog doma Kongresa SAD-a – Komiteta za pravosuđe pretvorila se u srijedu u međustranačku borbu, pri čemu su demokrate zahtijevale smjenjivanje predsjednika Donalda Trumpa zbog sudjelovanja u miješanju strane zemlje u američke izbore, republikanci ljutito ponovili da za to nema razloga, a Bijela kuća je odbila poziv da pošalje predstavnika na sastanak.

Predsedavajući Odbora Jerrold Nadler, demokrata, otvorio je sastanak rekavši da su “činjenice neosporne” te da Trumpov telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u julu nije bio prvi put da je Trump tražio da neka strana država utječe na američke izbore, jer je 2016. godine bilo uplitanja Rusije te, ako se ništa ne bi uradilo, Trump bi to mogao ponovo učiniti u kampanji pred predsjedničke izbore sljedeće godine.

‘Još bez odluke o glasanju’

Republikanci su protestirali zbog pokretanja postupka smjene, kao nepravednog prema Trumpu, odbacujući kao neosnovane navode koje smatraju dijelom napora da se ponište izbori 2016. godine i da se Trump ukloni sa položaja.

“On vam se jednostavno ne dopada”, rekao je republikanski zastupnik Doug Collins, prenosi Beta.

On je postupak nazvao “sramotom”.

Nekoliko republikanaca odmah je prigovaralo na proces, ubacujući proceduralna pitanja, planirajući da sjednicu stalno prekidaju i dovode u pitanje pravila.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da demokrate “još nisu odlučile” da li će biti glasanja o opozivu Trumpa.

No, glasanje prije kraja godine sve je vjerovatnije, od kako je objavljen izveštaj demokrata na 300 stranica u Odboru Zastupničkog doma za obavještajne poslove, koji je utvrdio da je predsjednik “ozbiljno prekršio dužnost”.

Predsjedavajući tog odbora, demokrata Adam Schiff, rekao je za AP da “Amerikanci moraju shvatiti da ovaj predsjednik stavlja svoje lične političke interese iznad njihovih i da ugrožava zemlju”.

Odbor za pravosuđe je u srijedu saslušao pravne stručnjake, posebno se baveći pitanjem da li su Trumpovi postupci proistekli iz telefonskog razgovora 25. jula sa Zelenskim dostigli Ustavom definirani nivo “podmićivanja”, ili “teškog zločina i drugih teških prekršaja”, koji je potreban za smjenu.

Datumi mogućih glasanja

Izvještaj navodi dokaze za koje demokrate kažu da pokazuju Trumpove napore da potraži stranu intervenciju u američke izbore i da zatim opstruira istragu Zastupničkog doma.

Trump je novinarima u Londonu, gdje je bio na samitu NATO-a, rekao da sumnja da će mnogi gledati prenos današnjeg slušanja, “jer će biti dosadno”.

Politički rizici su veliki za obje stranke, jer Zastupnički dom vodi tek četvrti istražni postupak za smjenjivanje u historiji SAD-a.

Na osnovu dvomjesečne istrage, potaknute žalbom i dalje nepoznatog uzbunjivača, istraga povezanosti Trumpa i Ukrajine uveliko se oslanja na svjedočenja sadašnjih i bivših američkih zvaničnika koji su odbili naredbe Bijele kuće da u tome ne učestvuju.

Demokrate bi mogle početi izradu odluke o smjenjivanju predsjednika već za nekoliko dana, a da Odbor za pravosuđe glasa o tome sljedeće sedmice.

Zastupnički dom bi mogao glasati krajem decembra.

Potom bi zahtjev za smjenjivanje Trumpa prešao u Senat na razmatranje početkom 2020. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO