Stoltenberg: Usvojen plan NATO-a za odbranu baltičkih zemalja

Stoltenberg: 'Sve članice Alijanse i dalje su snažno posvećene borbi protiv terorizma' (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je na samitu u Londonu usvojen plan za odbranu baltičkih zemalja, javlja agencija Anadolija.

Na konferenciji za novinare nakon samita čelnika zemalja članica NATO-a istakao je da su sve članice Alijanse i dalje snažno posvećene borbi protiv terorizma.

Naglasio je da će napad na bilo koju državu članicu smatrati napadom na sve članice NATO-a.

“Djelujemo zajedno, svi za jednog – jedan za sve. Potvrđena je naša posvećenost članu 5, koji govori o kolektivnoj odbrani zemalja članica”, rekao je Stoltenberg, navodi agencija.

Također je istakao da Alijansa pomno prati i podržava mirovni proces u Afganistanu.

Stav prema ruskom sistemu S-400

Na pitanje o turskoj kupovini sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije šef NATO-a kazao je da S-400 nikad neće biti integriran u postojeće sisteme NATO-a i da će biti samostalan sistem.

Dodao je i da se na samitu nije mnogo raspravljalo o miliciji YPG / PKK.

Dvodnevni samit u Londonu, koji je okupio predsjednike i premijere članica NATO-a, koji su pokušali usaglasiti sigurnosne planove, završen je objavljivanjem zajedničke deklaracije, u kojoj je, između ostalog, navedeno da je terorizam i dalje trajna prijetnja, a ponovo je izražena posvećenost članu 5 Povelje NATO-a, koji, između ostalog, predviđa da se napad na jednu državu članicu NATO-a smatra napadom na cijelu alijansu.

Izvor: Agencije