Rusija neće u utrku u naoružanju s NATO-om

Rakete, Rusija
Nuklearno oružje bit će korišteno i za odvraćanje napada oružjem za masovno uništenje, navodi se (EPA)

Rusija se neće uključiti u utrku u naoružanju s NATO-om čak i ako Savez poveća svoju vojnu potrošnju, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Beta.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su europski saveznici i Kanada od 2016. povećali svoju vojnu potrošnju za 130 milijarda dolara.

Peskov je naveo da povećanja potrošnje Saveza na vojsku povećava zabrinutost Kremlja.

Međutim, dodao je da se Rusija neće uključivati u “utrku u naoružanju ili u potrošnji” s NATO-om jer bi to bilo štetno za gospodarstvo zemlje.

“[Ruski predsjednik Vladimir] Putin više je puta istaknuo da mi djelujemo na drugačiji način”, rekao je Peskov.

Putin je izjavio da širenje NATO-a i jačanje njegove vojne infrastrukture blizu ruskih granica prijeti sigurnosti Rusije.

Razmirice među saveznicima

Čelnici 29 zemalja članica NATO-a počeli su u Londonu sastanak na vrhu kako bi obilježili 70. obljetnicu Saveza, na kojem nastoje umanjiti svoje razlike, i inzistirali na tome da ostaju ujedinjeni u vezi sa sigurnosnim pitanjima.

“NATO je agilan, NATO je aktivan, NATO se prilagođava”, rekao je Stoltenberg kad su ga novinari pitali je li najveći sigurnosni savez na svijetu u stanju “moždane smrti”, kao što tvrdi francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Dok god smo u stanju isporučiti suštinu, NATO još jednom dokazuje da smo sposobni odgovoriti na promjenjivo sigurnosno okruženje i to je najbolji način da se osigura jedinstvo ovog saveza”, rekao je on pred početak samita kod Londona.

NATO je u trenutku dok slavi 70. rođendan suočen s velikim razmiricama među saveznicima.

Američki predsjednik Donald Trump žestoko je u utorak napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegove izjave da je NATO doživio “moždanu smrt”.

Turski predsjednik Erdogan blokira potporu planu NATO-a za poboljšanja obrane Poljske, Litve, Latvije i Estonije od bilo kakvih prijetnji iz susjedne Rusije. Time izvršava pritisak na saveznike da podrže njegovu borbu protiv kurdske milicije YPG u Siriji.

Svemir – nova operativna domena

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg relativizira podjele među članicama.

“Nije prvi put da je Savez suočen s različitim pogledima, ali ih je uvijek znao prevladati”, rekao je Stoltenberg.

Čelnici NATO-a u Londonu će proglasiti svemir novom operativnom domenom.

Svemir je peta operativna zona nakon kopna, mora, zraka i odnedavno kibernetičkog prostora.

Gotovo polovica od 2.000 satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama NATO-a.

Savez ne namjerava u svemir postavljati oružje, ali napadi na satelite zemalja članica mogli bi se smatrati provokacijom na koju bi trebalo odgovoriti.

Izvor: Agencije