Predstavnik SAD-a stigao u Afganistan da pregovara s talibanima

Američki predsjednik je prošle sedmice iznenada posjetio američke snage u afganistanskoj bazi (EPA)
Američki predsjednik je prošle sedmice iznenada posjetio američke snage u afganistanskoj bazi (EPA)

Specijalni američki predstavnik u Afganistanu Zalmay Khalilzad stigao je u Kabul kako bi dao novi poticaj pokušajima dovršetka sukoba u toj državi, susrevši se s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem.

Khalilzad će, nakon afganistanske prijestolnice, otputovati u Katar, gdje će razgovarati s predstavnicima talibana, otkrio je američki State Department.

Čini se da će susret u Kataru predstavljati nastavak nekoliko sedmica dugih neformalnih razgovora, a ne ponovno otvaranje službenih pregovora o američkom vojnom povlačenju.

Pregovore je američki predsjednik Donald Trump zaustavio u septembru, nakon smrti američkog vojnika u samoubilačkom napadu talibana.

Dvije strane pregovarale su o američkom povlačenju vojske, u zamjenu za garancije da oružane grupe neće koristiti Afganistan kao bazu za napade na SAD i njegove saveznike.

‘Nelegitimni marionetski režim’

Nakon dogovora bi uslijedili pregovori o političkom rješenju za državu između talibana i dužnosnika vlade, predstavnika civilnog društva i drugih.

Američki predsjednik je prošle sedmice, na Dan zahvalnosti, iznenada posjetio američke snage u afganistanskoj bazi te natuknuo kako bi se pregovori mogli nastaviti.

“Dvije strane će se vratiti raspravama o smanjivanju nasilja”, otkrila je glasnogovornica State Departmenta.

Talibani vode pobunu protiv centralnih vlasti otkako su 2001. godine zbačeni nakon invazije predvođene SAD-om.

Talibani Ghanijevu vlast smatraju “nelegitimnim marionetskim režimom” te odbijaju pregovarati s njom dok se ne postigne dogovor sa SAD-om.

Izvor: Agencije


Povezane

Preliminarni pregovori SAD-a i afganistanskih talibana nastavljeni su nakon što ih je predsjednik Trump u septembru obustavio zbog smrti američkog vojnika. Predstavnici talibana za Al Jazeeru su rekli kako je održano nekoliko sastanaka koji bi trebali otvoriti put nastavku formalnih pregovora. Trump je tokom iznenadne posjete bazi u Bagramu izjavio kako vjeruje da su talibani spremni za dogovor. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO