Pjongjang: O SAD-u ovisi koji će ‘božićni poklon’ odabrati

Donald Trump i Kim Jong-un tokom susreta u demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje (EPA)

Sjeverna Koreja objavila je da o SAD-u “ovisi koji će božićni poklon odabrati”.

Kraj godine označava kraj perioda koje je Sjeverna Koreja odredila za SAD, izjavio je Ri Thae-song, zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova, u izjavi koju je objavila državna novinska agencija KCNA, prenosi Fena.

“Dosadašnji potezi Washingtona nisu drugo do budalasti trik smišljen da zadrži Sjevernu Koreju u dijalogu kako bi to iskoristio za političku situaciju i izbore u SAD-u”, rekao je on, upotrijebivši službeno ime Sjeverne Koreje (Demokratska Narodna Republika Koreja, DPRK) i navodeći da je sada na SAD-u da “izabere koji će božićni poklon dobiti”, prenio je AP.

Stručnjaci i južnokorejski mediji izjavu vide kao prijetnju da bi Sjeverna Koreja mogla ukinuti svoj moratorij na nuklearne pokuse, kao i pokuse s projektilima dugog dometa.

Kim: Tražit ćemo novi put

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je ranije poručio da će tražiti “novi put” ukoliko SAD bude istrajan u sankcijama i pritisku.

Zamjenica šefa sjevernokorejske diplomatije Choe Sun-hui izjavila je ranije da Washington mora odustati od “neprijateljske politike” prema Pjongjangu, kako bi se obnovili pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Od drugog susreta čelnika dvije države, Kim Jong-una i predsjednika SAD-a Donalda Trampa, održanog u februaru u Vijetnamu, koji je završio neslavno, nije zabilježen nikakav napredak u pregovorima dvije strane o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, iako su njih dvojica na trećem sastanku u junu dogovorila da će ponovo pokrenuti pregovarački proces.

Izvor: Agencije