Macron se odbio izviniti za izjavu o ‘moždanoj smrti’ NATO-a

Macron kaže da bi se u NATO-u trebale voditi debate i o drugim stvarima osim budžeta i finansija (EPA)
Macron kaže da bi se u NATO-u trebale voditi debate i o drugim stvarima osim budžeta i finansija (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio se ispričati za izjavu da se NATO suočava s “moždanom smrću”, ocijenivši da bi njegove primjedbe mogle pomoći da u Savezu počnu pregovori o važnim strateškim pitanjima.

Prilikom dolaska na sastanak čelnika NATO-a u blizini Londona Macron je na pitanje ostaje li pri svom stavu rekao: “Da, apsolutno. Zapravo, to nam je omogućilo da pokrenemo neke ključne rasprave”, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Kao najvažniju od njih izdvojio je izgradnju održivog mira u Europi, dodaje AP.

Trump: Macronova izjava odvratna i uvredljiva

Naveo je da bi se u NATO-u trebale voditi rasprave i o drugim stvarima osim proračuna i financija.

“Tako da mislim da je naša odgovornost da razmotrimo nejasnoće koje mogu biti štetne i pokrenemo pravu stratešku raspravu”, poručio je Macron.

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je ranije da su komentari francuskog predsjednika o “moždanoj smrti” NATO-a “vrlo uvredljivi” za ostalih 28 članica Saveza.

“Nikome NATO nije više potreban nego Francuskoj”, rekao je Trump, dodajući da je Macronova izjava o Savezu “vrlo odvratna”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Na obilježavanju 70. rođendana Alijanse važniji gosti joj ne donose slavljeničku tortu već je gledaju kao bolesnika, upozoravaju analitičari.

04 Dec 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO