Kina: SAD će ‘morati platiti cijenu’ zbog zakona o Ujgurima

Kina dosljedno negira bilo kakvo zlostavljanje Ujgura (Arhiva)

Kina je upozorila Sjedinjene Američke Države da će morati “platiti cijenu” zbog prijedloga zakona izglasanog u Zastupničkom domu kojim se poziva na sankcije Pekingu zbog zatvaranja muslimanske manjine Ujgura u logore, prenosi Hina.

“Mislite li da ćemo ostati ravnodušni budu li američke akcije štetile interesima Kine”, zapitala je Hua Chunying, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova. 

“Mislim da se svaka greška počinjena riječima ili djelom, mora platiti. Počinitelji će za to morati platiti cijenu”, poručila je na redovitoj konferenciji za novinare.

Zastupnički dom američkog Kongresa velikom je većinom prethodno prihvatio prijedlog zakona koji poziva na sankcioniranje visokih kineskih dužnosnika u pokrajini Xinjiang (sjeverozapad Kine).

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Washingtonu optužuju Peking da je u toj pokrajini, koja je dugo vremena bila poprište krvavih atentata, zatočila do milion muslimana, pripadnika naroda Ujgura, u logorima za politički preodgoj.

Peking te optužbe odbacuje i tvrdi da je riječ “o centrima za profesionalnu obuku”, koji su uspostavljeni sa ciljem da se lokalno stanovništvo zaposli i ne padne u iskušenje da odabere “islamizam” i “terorizam”. 

Na pitanje hoće li se takva inicijativa Zastupničkog doma odraziti na aktualne trgovinske pregovore koje vode Peking i Washington, glasnogovornica nije izravno odgovorila. 

Kinu su godinama potresali krvavi atentati, a vlasti tvrde da su za njih odgovorni ujgurski militanti, “separatisti” i “džihadisti”, zbog čega su uvele drakonske mjere sigurnosti u pokrajini Xinjiang. 

Prihvaćen zakon

Američki Zastupnički dom velikom je većinom prihvatio prijedlog zakona koji traži od Trumpove administracije da pooštri svoju reakciju na mjere Kine protiv njene muslimanske manjine zahtijevajući sankcije za visoke kineske zvaničnike i zabranu izvoza, javlja Reuters.

Ujgurski zakon iz 2019. je snažnija varijanta prijedloga zakona koji je naljutio Peking kada ga je u septembru usvojio Senat. Poziva predsjednika Donalda Trumpa da nametne sankcije po prvi put jednom članu kineskog moćnog politbiroa, dok nastoji postići dogovor s Pekingom kako bi prekinuo štetni trgovinski rat. 

Prijedlog zakona koji je usvojen u Zastupničkom domu sa 407 prema jedan traži od američkog predsjednika da osudi zlostavljanje muslimana i poziva na zatvaranje masovnih logora za pritvaranje u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Poziva na sankcije protiv visokih kineskih zvaničnika koji su, kako kaže, odgovorni i posebno navodi ime sekretara Komunističke partije Xinjianga Chen Quanguoa koji je kao član politbiroa u grupi najviših zvaničnika.

Kina dosljedno negira bilo kakvo zlostavljanje Ujgura i kaže kako logori osiguravaju stručnu obuku. Upozorila je kako će “proporcionalno” uzvratiti ukoliko Chen bude predmet sankcija.

Zakon treba odobriti Senat

Prijedlog zakona Zastupničkog doma isto tako zabranjuje izvoz u Kinu proizvoda koji se mogu koristiti za praćenje pojedinaca uključujući tehnologiju za prepoznavanje lica i glasova.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda i aktivisti kažu kako je u logorima pritvoreno najmanje milion Ujgura i drugih pripadnika uglavnom muslimanskih manjinskih grupa.  

Revidirani prijedlog zakona još treba odobriti Senat prije nego što bude poslan Trumpu. Bijela kuća tek treba reći hoće li Trump potpisati ili uložiti veto na prijedlog zakona koji sadrži odredbu koja dopušta da predsjednik odustane od sankcija ako ocijeni da je to u nacionalnom interesu.

Prijedlog zakona dolazi nekoliko dana nakon što je Trump razljutio Peking potpisavši u zakon kongresni prijedlog zakona kojim se podržavaju protivvladine demonstracije u Hong Kongu.

Kina je reagirala na to u ponedjeljak rekavši kako američkim vojnim brodovima i avionima neće biti dopuštena posjeta Hong Kongu i objavila sankcije protiv nekoliko američkih nevladinih organizacija.

Analitičari kažu kako bi reakcija Kine na usvajanje prijedloga zakona o Ujgurima mogla biti jača mada neki sumnjaju da će ići tako daleko i usvojiti zabranu viza za nekoga poput državnog sekretara Mikea Pompea koji je kineski odnos prema Ujgurima nazvao “ljagom stoljeća” i koji je Peking nekoliko puta osuđivao.

Izvor: Agencije