Johnson pozvao Trumpa da se ne miješa u izbornu kampanju

Boris Johnson: Najvažnije je da taj transatlantski sporazum odrazi i jedinstvenu bliskost naše dvije velike nacije (EPA)
Boris Johnson: Najvažnije je da taj transatlantski sporazum odrazi i jedinstvenu bliskost naše dvije velike nacije (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump i britanski premijer Boris Johnson razgovarali su  o NATO-u, trgovini i sigurnosti. Johnson je pozvao Trumpa da se ne miješa u izbornu kampanju u Velikoj Britaniji, u kojoj ne uživa popularnost, prenosi Hina.

“Uživao sam na sastanku s premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Johnsonom u Downing Streetu 10. Razgovarali smo o brojnim temama, NATO-u i trgovini”, tvitao je Trump, prenosi Reuters. 

Britanci izlaze na izbore 12. decembra, a Johnson je pozvao Trumpa da se ne miješa u izbornu kampanju. 

Britanski mediji smatraju da Johnson izbjegava biti viđen s Trumpom zbog njegove nepopularnosti u Britaniji. 

Susret s ostalim čelnicima

Na pitanje zašto se izbjegava fotografirati s Trumpom Johnson je odgovorio da će kasnije sa svim čelnicima NATO-a biti na zajedničkoj fotografiji.

“Imali smo vrlo dobar sastanak, razgovarali smo o budućnosti NATO-a, situaciji u Siriji i brojnim drugim sigurnosnim pitanjima”, rekao je Johnson novinarima. 

Domaćin samita NATO-a u utorak se također susreo sa čelnicima Njemačke, Francuske i Turske, s kojima je razgovarao o Siriji.

Johnson vjeruje da je za vojni savez predvođen SAD-om važno držati se zajedno. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO