Grossi: Postavljanje rokova Iranu je kontraproduktivno

Rafael Mariano Grossi je novi generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (EPA)

Postavljanje rokova Iranu da objasni odakle su se čestice uranija našle u jednom neprijavljenom skladištu u Teheranu, moglo bi da bude kontraproduktivno, izjavio je novoimenovani direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi.

“Postavljanje rokova možda nije najbolja ideja”, rekao je argentinski diplomata za Reuters, odgovarajući na pitanje koliko vremena planira da da Iranu da objasni postojanje vode s neobogaćenim uraniju u skladištu u Teheranu, prenosi Tanjug.

Naglasio je da IAEA treba da radi zajedno sa Iranom, ističući da je vrijeme uvijek ključni faktor.

‘Novi ton’ u odnosima s Teheranom

Grossi je izrazio nadu i da će moći da uspostavi novi ton u odnosima s Teheranom, kada ove sedmice u Beču bude razgovarao sa iranskim zvaničnicima, na marginama sastanka o iranskom nuklearnom programu.

“Novo sam dijete u kraju kada je riječ o tim odnosima (sa Iranom). Ti odnosi su tu gdje jesu, sada su dobili novog direktora (IAEA), tako da… hajde zajedno da sjednemo i počnemo razgovore sa te nove tačke”, rekao je Grossi.

Još je naglasio i da bi bilo nepravedno da daje izjave o iranskim zvaničnicima, a da pritom još s njima nije razgovarao.

Grossi je dodao da će, kada su u pitanju redovne inspekcije IAEA, uključujući i one vezane za Iran, biti “stroge ali i fer”.

Izvor: Agencije