Euractiv: NATO je na samrti?

Neki lideri članica Saveza daju mu ne baš uredne dijagnoze, a drugi mu nameću dijetu kojom bi ga najsnažnija članica mogla dotući u roku od dvije godine (EPA)
Neki lideri članica Saveza daju mu ne baš uredne dijagnoze, a drugi mu nameću dijetu kojom bi ga najsnažnija članica mogla dotući u roku od dvije godine (EPA)

Gosti, barem oni važniji, ne tretiraju NATO kao slavljenika kojem donose torte, već kao bolesnika kojeg možda prate do samrtne postelje, navodi portal Euractiv, opisujući stanje uoči obilježavanja 70. rođendana Alijanse.

Kako piše taj portal i kako prenosi agencija Tanjug, s jedne strane mu neki lideri članica Saveza daju ne baš uredne dijagnoze, a s druge nameću mu dijetu kojom bi ga najsnažnija među njegovim članicama mogla dotući u roku od dvije godine.

Najgora prognoza došla je od predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, na margini proslave 30 godina od rušenja Berlinskog zida, tvrdnjom da je NATO “u stanju moždane smrti uslijed nedostatka strateške koordinacije između evropskih saveznica, s jedne, te SAD i Turske, s druge strane”.

Zbog toga i zbog Macronovog veta za početak pristupanja Sjeverne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji, njemačka kancelarka Angela Merkel je Macronu “natrljala nos”:

“Razumijem Vašu želju za razbijačkom politikom, ali već sam umorna od toga da ja kupim razbijene dijelove. Svaki put moram lijepiti razbijene šoljice kako bi imali iz čega zajedno popiti čaj”, tako je The New York Times prenio njene riječi, koje u Berlinu nisu demantirane.

Pitanje troškova

Macron je kazao i kako ne može doći u London na proslavu i praviti se da su se SAD i Turska u Siriji zauzimale za kolektivni interes NATO-a. Poslovično uljudni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sugerirao je Macronu da “prvo provjeri svoj mozak”, podsjeća Euractiv.

Sklerozu je NATO-u prebacio, na početku svog mandata, i američki predsjednik Donald Trump.

Ove godine je na zasjedanju Generalne skupštine UN-a najavio kako smanjuje američke troškove za NATO dok istovremeno povećava ukupne odbrambene troškove SAD-a.

U kampanji i privatno je više puta procijenio kako bi se SAD trebao povući iz Alijanse, ali je javno podržavao NATO, zamjerajući ostalim članicama da za to troše premalo.

U Briselu kažu kako Washington sada plaća godišnje tek malo više nego Berlin.

Svejedno, Trump u Londonu ponovo drugim članicama prebacuje za nedovoljan finansijski angažman.

Vojna pomoć

Član 5. Ugovora o Sjevernoatlantskom paktu, koji obavezuje članice da vojno priskoče u pomoć ugroženoj članici koja to zatraži, u proteklih 70 godina nikada nije aktiviran, samo jednom formalno: nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine, u znak solidarnosti s napadnutom članicom, podsjeća Euractiv.

Implicitno ga je dovodio u sumnju grčko-turski trajni sukob niskog intenziteta.

Washington sada eksplicitno kaže kako ga neće primijeniti na nove saveznice.

Nema šanse da se “sve te manjkavosti” nadoknade na sastanku u Londonu, zaključuje Euractiv.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO