Deklaracija NATO-a: Terorizam i dalje trajna prijetnja

Čelnici zemalja članica NATO-a dogovorili su novi susret 2021. (EPA)
Čelnici zemalja članica NATO-a dogovorili su novi susret 2021. (EPA)

Na samitu NATO-a u Londonu objavljena je zajednička deklaracija, u kojoj je navedeno da je terorizam i dalje trajna prijetnja.

“Terorizam u svim oblicima i manifestacijama i dalje je trajna prijetnja svima nama”, navodi se u deklaraciji Alijanse, prenosi Anadollija.

NATO je ponovo potvrdio posvećenost članu 5 Povelje NATO-a, koji, između ostalog, predviđa da se napad na jednu državu članicu Saveza smatra napadom na cijelu Alijansu.

U deklaraciji se navodi da je samit održan “da bi se proslavilo 70 godina postojanja najjačeg i najuspješnijeg saveza u historiji i da se obilježi 30. godišnjica pada ‘željezne zavjese'”.

Troškovi rastu pet godina zaredom

“NATO garantira sigurnost naše teritorije i milijardu naših građana, našu slobodu i vrijednosti koje dijelimo, uključujući demokratiju, ličnu slobodu, ljudska prava i vladavinu prava”, navodi se u deklaraciji.

U njoj se, također, kaže da troškovi za odbranu, ne računajući Sjedinjene Američke Države, rastu pet godina zaredom.

“U odbranu je uloženo više od 130 milijardi dolara”, navodi se i dodaje da NATO nije prijetnja nijednoj zemlji.

U dokumentu se još spominje aktuelna rasprava o jačanju investicija u odbrani i povećanju broja vojnika u NATO-ovim misijama i operacijama u svijetu.

U deklaraciji se zaključuje da su se čelnici zemalja članica NATO-a dogovorili da se ponovo sastanu 2021.

Izvor: Agencije


Povezane

Na obilježavanju 70. rođendana Alijanse važniji gosti joj ne donose slavljeničku tortu već je gledaju kao bolesnika, upozoravaju analitičari.

04 Dec 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO