Danska želi pojačan nadzor nad Arktičkim morem zbog Rusije

Danska Vlada povećava odbrambeni budžet za 20 posto, kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Rusije na istoku i sjeveru Evrope (EPA)

Danska vlada želi da poveća vojni nadzor nad Arktičkim morem i zračnim prostorom kao odgovor na pojačane ruske aktivnosti u regiji, izjavila je premijerka te zemlje Mette Frederiksen uoči samita NATO-a u Londonu.

“Primjećujemo povećanje ruskog prisustva oko Arktika”, rekla je Frederiksen u intervjuu za danski list Berlingske, dok su se čelnici NATO-a okupljali u Londonu.

Ona je u intervjuu predložila jačanje “protupodmorničkog kapaciteta kao i nadgledanje arktičkog zračnog prostora korištenjem radara, satelita i aviona”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Frederiksen je rekla da plan, za koji je potrebna saglasnost parlamenta, neće zahtijevati dodatne troškove.

Povećanje budžeta

Ipak, taj plan će iznositi 1,5 milijardi danskih kruna (200 miliona eura) iz postojećeg vojnog budžeta države.

Danska Vlada je krajem 2017. objavila da želi u idućih pet godina povećati odbrambeni budžet za 20 posto, kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Rusije na istoku i sjeveru Evrope.

To uključuje osnivanje nove brigade od 4.000 vojnika, koja bi djelovala u baltičkoj i nordijskoj regiji, opremljena protuzračnim raketama, tenkovima, artiljerijom i protupodmorničkim sredstvima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO