Češka će zbog sukoba interesa vratiti milione u blagajnu EU

Stotine hiljada Čeha su se okupile na demonstracijama protiv Andreja Babiša (AP)
Stotine hiljada Čeha su se okupile na demonstracijama protiv Andreja Babiša (AP)

Evropska komisija utvrdila je da Češka mora vratiti stotine miliona kruna jer se premijer Andrej Babiš nije dovoljno odvojio od kompanija koje su dobila sredstva.

To bi moglo dovesti još jednog centralnoevropskog lidera u sukob s izvršnom vlašću Evropske unije i, također, naštetiti Agrofertu, velikom konglomeratu koji je Babiš gradio više od dva desetljeća prije nego što ga je prepustio povjerilačkim fondovima 2017. godine, javlja Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Povjerenički aranžman nije dovoljan da se izbjegne potencijalni sukob interesa, navodi se u još uvijek neobjavljenom konačnom izvještaju EK-a o tom pitanju i dodaje da je “Andrej Babiš i dalje krajnji vlasnik Agrofert holdinga, a od februara 2017. godine i dva povjerenička fonda koji direktno kontroliraju grupu i imaju direktan ekonomski interes od njegovog uspjeha.”

Prema preliminarnim zaključcima revizije, koji su u medije procurili u junu, 451 milion kruna (oko 17,7 miliona eura) subvencija EU-a nepravilno je dodijeljeno Agrofertu zbog sukoba interesa, kao i drugih nepravilnosti.

Češki mediji navode da je konačan izvještaj EK-a potvrdio preliminarne zaključke.

Agrofert ‘težak’ 3,5 milijardi dolara

Komisija je saopćila da je rezultate revizije poslala češkim vlastima, ali da je njihov sadržaj povjerljiv jer postupak revizije nije završen.

Kompanije u sklopu Agrofert grupe, jezgre Babišove imovine, koju Forbes procenjuje na 3,5 milijardi dolara, bile su primaoci najvećih subvencija EU-a za provođenje poljoprivrednih i investicionih projekata u Češkoj.

Te kompanije od 2017. godine vode povjerenički fondovi, u sklopu dogovora koji je Babiš postigao s češkim vlastima kako bi poslovanje bilo u skladu sa zakonom o sukobu interesa.

Glasnogovornik Agroferta rekao je da kompanija nije vidjela rezultate revizije EK-a.

Istraga EU-a bila je jedan od razloga koji je pokrenuo stotine hiljada Čeha da se okupe protiv Babiša u proljeće i jesen ove godine, u najvećim protestima od kraja komunističke vladavine prije 30 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Češki parlament raspravlja o zahtjevu pet opozicionih stranaka da se Vladi Andreja Babiša izglasa nepovjerenje. Opozicija je zahtjev uložila nakon navoda Evropske komisije da je premijer u sukobu interesa zbog utjecaja na koncern “Agrofert”, koji je dobivao evropske subvencije. Vlada je pod velikim pritiskom javnosti nakon najvećih protesta u posljednjih 30 godina, na koje je […]

Velike demonstracije u Češkoj, kao što su bile one u nedjelju u Pragu sa više od 250.000 ljudi, uvijek se porede sa najvećim protestima u historiji te zemlje, baršunastom revolucijom 1989., kada je pao komunizam. Ovih dana Česi obilježavaju i 30. godišnjicu peticije sa jednostavnim naslovom – “Nekoliko rečenica”, sa zahtjevima za demokratizacijom.  Gašper Lubej istražio […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO