Rekordna godina po broju masovnih ubistava i pucnjava u SAD-u

U trgovačkom centru u El Pasu u augustu su ubijene 22 osobe (EPA)

U Sjedinjenim Američkim Državama tokom 2019. zabilježeno je najviše masovnih ubistava i masovnih pucnjava dosad, što može biti posljedica propusta američkih zakonodavaca da uvedu reforme u vezi s kontrolom oružja, pišu svjetski mediji, a prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema istraživanjima, u SAD-u je ove godine 211 ljudi izgubilo život u 41 slučaju masovnog ubistva, piše Guardian, ističući da je broj žrtava masovnih ubistava bio veći samo 2017, kada su ubijene 224 osobe.

Prema bazi podataka koju su napravili Associated Press, USA Today i Univerzitet Northeastern, u 33 slučaja masovnih ubistava – koji su definirani kao slučajevi u kojima su ubijene četiri ili više osoba, isključujući počinioca – korišteno je vatreno oružje.

Podaci o broju masovnih ubistava objavljeni su u vrijeme predizbornih rasprava o kontroli oružja, ukazuje Guardian, dodajući da je većina demokratskih kandidata za predsjedničke izbore 2020. pozvala na strožije provjere kupaca oružja, prenosi Beta.

Porast broja ubistava

Baza podataka pokazuje da je u 2019. bilo više masovnih ubistava nego bilo koje godine od 70-ih godina prošlog stoljeća, ukazuje Asociated Press, dodajući da je drugi najveći broj slučajeva masovnih ubistava zabilježen 2006, kad ih je registrirano 38.

Većina slučajeva masovnih ubistava nije poznata široj javnosti jer nisu bila u vijestima, s obzirom na to da se nisu dogodili na javnim mjestima poput masakra u El Pasu u augustu, kada su u trgovačkom centru ubijene 22 osobe ili u Virginiji u maju, kada je na radnom mjestu ubijeno 12 ljudi.

James Densley, kriminolog i profesor na Univerzitetu Metropolitan u Minnesoti, kaže da je neobično što broj masovnih ubistava raste, dok istovremeno opada ukupan broj ubistava. Vjeruje da je to djelomično posljedica “ljutog i frustriranog vremena u kojem živimo”.

Uprkos povećanom broju slučajeva masovnih ubistava i pucnjava, zakonodavci nisu uspjeli uvesti reforme u vezi s kontrolom oružja u SAD-u, čiji drugi amandman na Ustav štiti prava vlasništva vatrenog oružja.

Predsjednik Donald Trump rekao je poslije dva masovna ubistva u augustu da će čelnici u Kongresu održati ozbiljne rasprave o “smislenim” provjerama vlasnika oružja.

Trump je, prenosi Beta BBC, tiho odustao od tog obećanja, navodno, poslije dugog telefonskog razgovora s Wayneom LaPierreom, izvršnim direktorom Nacionalne asocijacije za oružje (NRA), moćne lobističke grupe koja se protivi mjerama kontrole oružja. Nakon tog razgovora Trump je rekao da se u SAD-u “već provode snažne provjere”, dodajući da su masovne pucnjave pitanje “mentalnih problema”.

Masovne pucnjave

Dosad je broj masovnih pucnjava širom SAD-a u 2019. premašio broj dana u godini, ističe CBS News.

Do 25. decembra, 359. dana u godini, u SAD-u je zabilježeno 406 slučajeva masovnih pucnjava, pokazuju podaci neprofitne organizacije Arhiva oružanog nasilja (GVA), koja bilježi svaku masovnu pucnjavu, odnosno svaki incident u kojem su najmanje četiri osobe upucane, isključujući napadača.

Prema podacima GVA-e, do 25. decembra od upotrebe oružja poginula je 38.631 osoba, što uključuje ubistva, samoubistva i nesreće, dok je povrijeđeno 28.895 osoba.

Do posljednjeg mjeseca, 2019. već je postala rekorder po broju masovnih pucnjava od 2014, kada je GVA počela s istraživanjima, ukazuje CBS News, dodajući da je nadmašen dosadašnji rekord od 382 masovne pucnjave u 2016.

Izvor: Agencije