Britanski novinar: Assange je zvučao kao ‘ljudska olupina’

Prijatelji vjeruju da Assangeu u zatvoru daju psihotične lijekove (EPA)

Julian Assange zvučao je kao “ljudska olupina” tokom telefonskog razgovora na Badnju večer iz zatvora, izjavio je britanski novinar Vaughan Smith, primjećujući da je osnivač WikiLeaksa imao problema govoriti i da mu se činilo kao da je bio drogiran.

Assangeu je bio dozvoljen za Božić samo jedan poziv iz zatvora Belmarsh na jugoistoku Londona.

“Mislim da je jednostavno želio nekoliko minuta pobjeći i oživiti sretna sjećanja”, rekao je Smith za Russia Today, dodajući da je Assange posljednji put proveo praznik u svom domu 2010, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, kratki razgovor bio je daleko od veselog, a Assangeovo stanje pogoršavalose tokom njegovog trajanja.

“Njegov govor bio je nerazgovijetan. Govorio je polako”, rekao je novinar. 

“Julian je veoma artikulirana osoba i govori vrlo jasno. Zvučao je grozno, bilo je uznemirujuće slušati ga”, dodao je Smith.

Smith sumnja na sedative

Iako Assange nije to glasno rekao tokom poziva, Smith je rekao da vjeruje da je bio pod sedativima, dodajući da su istog mišljenja i drugi koji su ga ranije posjećivali.

Smith nije prvi koji je pokrenuo to pitanje, ali su britanske vlasti odbijale otkriti jesu li Assangeu u zatvoru davani psihotični lijekovi, insistirajući na tome da ga ne maltretiraju.

Međutim, s obzirom na to da ga drže u samici 23 sata dnevno, a da su zahtjevi mnogobrojnih ljekara da ispitaju njegovo fizičko zdravlje odbijeni, Smith je rekao da mu je teško povjerovati u riječ zvaničnika.

Izvor: Agencije