Otok virusa: Otkrivene tajne njemačkog ‘Alcatraza’

Riems je globalni centar za istraživanje patogena poput virusa bjesnoće, afričke svinjske kuge ili ebole (EPA)

Na baltičkom otoku kojeg su nacisti koristili za istraživanje biološkog oružja, njemački naučnici razvijaju vakcine kojima spašavaju živote.

Pristup otoku Riemsu strogo je ograničen. Naučnici koji tu rade moraju na dezinfekcijska tuširanja na ulazu i izlazu, a zaštitna odijela su obavezna. 

Tu se nalazi i desetak životinja namjerno zaraženih virusima kako bi se nadgledao i istraživao tok bolesti. 

“Mi smo Alcatraz za viruse, strogo čuvani zatvor iz kojeg ne smije biti bijega”, kaže Franz Conraths, zamjenik direktora Instituta Friedricha Loefflera.

Smješten južnije od živopisnog otoka Ruegena, Riems je globalni centar za istraživanje patogena poput virusa bjesnoće, afričke svinjske kuge ili ebole, piše AFP, prenosi Hina.

Laboratoriji u kojima se čuvaju najopasniji virusi i staje sa zaraženim životinjama imaju sigurnosni nivo 4 – najviši u Njemačkoj. 

Najstariji centar za proučavanje virusa

“Činimo sve što je moguće da se virusi ne rašire”, rekao je Conraths. “To je vrlo važno za naš posao”. 

Institut Friedricha Loefflera najstariji je svjetski centar za proučavanje virusa. Osnovao ga je 1910. naučnik čije ime danas nosi.

Institut danas zauzima gotovo cijelu površinu otoka, dugog hiljadu i širokog 300 metara. 

Od 1970. nasipom je povezan s kopnom. 

Njemačka vlada u posljednjih desetak godina u institut je uložila oko 300 miliona eura, uglavnom za unapređenje infrastrukture. Danas ima 89 laboratorija i 163 staje.

“Naša je najvažnija zadaća priprema za epidemiju”, kaže Conraths i navodi primjer afričke svinjske kuge koja se ove godine pojavila u srednjoj Evropi. “Na to moramo biti spremni svaki dan”.

‘Inficiranje životinja je nužnost’

Na otoku je između 80 i 100 velikih životinja, alpaka, divljih svinja, krava, koza, ovaca. 

Kada neka od zaraženih životinja postane prebolesna, naučnici je uspavaju da se ne pati. 

U institutu kažu da je inficiranje životinja nužnost. Jedino tako mnaučnici mogu saznati kako se životinje mogu zaraziti u prirodi, kako se bolest razvija i kako životinja reaguje.

Pošto se ispitivanja provode za razvoj vakcina koja mogu spasiti milione životinja, zaštititi farmere i možda iskorijeniti glad, Conraths ih smatra “opravdanim”.

Izvor: Agencije