Moskva kritizira udare u Iraku, Bagdad prijeti preispitivanjem veza sa SAD-om

Moskva je pozvala 'sve strane da se suzdrže od poduzimanja drugih mjera koje bi mogle naglo destabilizirati vojnu i političku situaciju u Iraku, u Siriji i u susjednim zemljama' (EPA)

Rusija je ocijenila “neprihvatljivim” raketiranje vojne baze u Iraku nakon kojeg je uslijedio američki odgovor u vidu udara na proiransku skupinu na iračko-sirijskoj granici, a iračka vlada je najavila “preispitivanje veza” sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Rusko ministarstvo vanjskih poslova smatra zračne udare između (brigada) Hezbollaha i SAD-a u Iraku i u Siriji neprihvatljivima i kontraproduktivnima”, ističe ministarstvo u priopćenju, prenijele ja HINA, pozivajući se na AFP.

Moskva je usto pozvala “sve strane da se suzdrže od poduzimanja drugih mjera koje bi mogle naglo destabilizirati vojnu i političku situaciju u Iraku, u Siriji i u susjednim zemljama”.

Te izjave dolaze nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak u Moskvi primio iranskog kolegu Mohammada Javada Zarifa.

Narodna pobuna u sjeni američkih napada  

Iračka vlada je u ponedjeljak navečer rekla da će morati “preispitati veze” s SAD-om nakon zračnih udara koje je Washington izveo dan ranije na baze proiranskih boraca pridruženih iračkim snagama u kojima je poginulo najmanje 25 ljudi.

“Američke snage su djelovale vodeći se svojim političkim prioritetima a ne prioritetima Iračana”, upozorila je iračka vlada u ostavci koja je održala sastanak Vijeća sigurnosti u suženom sistemu.

Washington tvrdi da je u nedjelju navečer gađao baze brigada Hezbollaha kako bi zaustavio niz raketnih napada na svoje vojnike i diplomate kojih je u zadnja dva mjeseca bilo jedanaest.

Agencije navode da posljednji napadi su razbjesnili Iračane i barem nakratko gurnuli u drugi plan narodnu pobunu protiv vlade u Bagdadu što traje već četiri mjeseca.

Izvor: Agencije