Merkel razgovarala s Putinom i Erdoganom o Libiji

Dogovorena je daljnja komunikacija u cilju jačanja diplomatskih napora (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je odvojeno s predsjednicima Rusije i Turske Vladimirom Putinom i Recepom Tayyipom Erdoganom o naporima za postizanje diplomatskog rješenja za sukob u Libiji.

“Dogovorena je daljnja komunikacija u cilju jačanja diplomatskih napora”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Dodao je da je Merkel u nedjelju telefonom razgovarala s Erdoganom i Putinom i o situaciji u Siriji, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Turski ministar vanjskih poslova upozorio je da postoji opasnost da libijski sukob sklizne u haos i da Libija postane nova Sirija.

Vojska u Libiji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je ranije da će u januaru 2020. parlamentu predložiti slanje vojske u Libiju.

Na taj način turski čelnik vojno će podržati međunarodno priznatu vladu Libije, koja je od aprila u sukobu s Libijskom nacionalnom vojskom Khalife Haftara.

“Idemo tamo gdje smo pozvani. Gdje nismo ne idemo. Budući da je poziv stigao, on će biti razmotren”, rekao je Erdogan.

Ponovio je stav da će Turska, za razliku od nekih zemalja koje pomažu “ratnom baronu”, misleći na Haftara, pomoći legitimnoj vladi Libije.

Erdogan je u srijedu bio u iznenadnoj posjeti Tunisu, koji graniči s Libijom, gdje je s tuniskim kolegom Kaisom Saiedom razgovarao o mogućnosti prekida vatre u Libiji.

Izvor: Agencije