Iz Idliba ka Turskoj u dva dana izbjeglo 20.000 civila

Izbjegli čekaju međunarodnu pomoć (EPA)

Najmanje 20.000 civila u protekla dva dana izbjeglo je iz unutrašnjosti sirijske pokrajine Idlib ka turskoj granici, javlja agencija Anadolija.

Kako se navodi, civili iz Idliba i dalje migriraju u mjesta na samoj sirijsko-turskoj granici, bez obzira na to što su snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i njegovim ruskim i proiranskim saveznicima početkom sedmice smanjile val žestokih napada u toj regiji.

Šef Koordinacije za djelovanje u Siriji Muhammed Hallaj za Anadoliju je rekao da su zabilježili da je najmanje 20.000 ljudi pobjeglo u mjesta u pograničnom pojasu.

Također je kazao da je broj izbjeglih na granicu u protekla dva mjeseca dostigao 284.000, a strahuje se da bi iz Idliba prema turskoj granici moglo krenuti još najmanje 250.000 izbjeglica.

Assadove snage, njima pridružene proiranske grupe i ruske zračne snage pokrenule su novi val žestokih napada na Idlib 20. decembra.

Zona deeskalacije

Do obustave napada došlo je 25. decembra nakon što je u posjetu Moskvi otputovala delegacija iz Ankare, koju predvodi zamjenik šefa turske diplomatije Sedat Onal.

Izbjegli čekaju međunarodnu pomoć, a vlasti Turske poručile su da ta zemlja više ne može samostalno preuzeti teret novog migrantskog vala.

Prije početka sirijskog rata u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika prepolovljen je zbog žestokih sukoba. U martu 2015. opozicijske snage zauzele su Idlib i on je otad svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi, koji su meta stalnih Assadovih i napada ruskih snaga, koje su se u rat uključile u oktobru 2015.

Zona deeskalacije

Uz posredovanje Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora u Astani 2017, Idlib je proglašen zonom deeskalacije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavljanju deeskalacijske zone.

Anadolija navodi da su, shodno dogovoru, opozicijske snage u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, ali dodaje da Assadove snage nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u njoj.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

Izvor: Agencije