Iran smatra da udari SAD-a na Irak ukazuju na ‘podršku terorizmu’

Napadima je Amerika pokazala čvrstu podršku terorizmu, poručili su iz Irana (EPA)

Iran je u ponedjeljak rekao da su Sjedinjene Američke Države iskazale “podršku terorizmu”, s obzirom na to da su izvele zračne napade u Iraku na proiranske snage koje su se borile protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL)

“Tim napadima Amerika je pokazala čvrstu podršku terorizmu, kao i prezir prema nezavisnosti i suverenitetu drugih zemalja i zbog toga ilegalnog čina mora snositi posljedice”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Moussavi. 

“Ovi napadi ponovni su dokaz lažnih tvrdnja Sjedinjenih Američkih Država, koje su ciljale položaje onih snaga koje su godinama zadavale teške udare pripadnicima ISIL-a”, rekao je iranski glasnogovornik, dodavši da je prisutnost stranih snaga u regiji “uzrok nesigurnosti i napetosti”. Dodao je kako smatra da “Amerika mora prekinuti okupaciju”.

SAD bombardirao položaje

Američka vojska bombardirala je u nedjelju navečer uporišta proiranske frakcije u Iraku i pritom ubila 19 boraca, dva dana nakon raketnog napada u kojem je prvi put ubijen Amerikanac, a odmazdu je izvela i u Siriji te najavila dodatne akcije, objavile su agencije u ponedjeljak.

Ukupno je najmanje 25 iračkih boraca ubijeno na iračko-sirijskoj granici u američkom napadu odmazde na proiransku frakciju, što je u ponedjeljak izazvalo bijes u Iraku.

Vojni glasnogovornik iračkog premijera u ostavci Abdel Abdela Mahdija osudio je “povredu iračkog suvereniteta”.

Pred sve većim brojem napada koji ciljaju njihove interese u Iraku – za koje Iran nije preuzeo odgovornost, ali Washington smatra da su djelo proiranskih frakcija – SAD je nedavno obećao “čvrst odgovor”.

Izvor: Agencije