Iračani prijete snažnim odgovorom na američki napad

Američka vojska izvela je zračne napade na grupu Kataeb Hezbollah (Reuters)

Vrhovni irački vojni zapovjednik upozorio je danas na snažan odgovor američkim snagama u Iraku nakon zračnih udara SAD-a u kojima je poginulo najmanje 25 ljudi, prenosi Tanjug.

Američka vojska izvela je zračne napade na grupu Kataeb Hezbollah dva dana nakon što je američki građevinac ubijen u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.

Pentagon je saopćio da je ciljao tri lokacije šiitske muslimanske milicije u Iraku i dvije u Siriji, uključujući skladišta oružja koja je grupa koristila za planiranje i izvođenje napada na snage koalicije koje predvodi SAD.

“Krv naših mučenika neće biti uzaludna i naš odgovor bit će veoma jak na američke snage u Iraku”, rekao je irački zapovjednik Jamal Jaafar, prenosi Reuters.

Iran: SAD podržava terorizam

Iran je u ponedjeljak rekao da su Sjedinjene Američke Države iskazale “podršku terorizmu”, s obzirom na to da su izvele zračne napade u Iraku na proiranske snage koje su se borile protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL)

“Tim napadima Amerika je pokazala čvrstu podršku terorizmu, kao i prezir prema nezavisnosti i suverenitetu drugih zemalja i zbog tog ilegalnog čina mora snositi posljedice”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Moussavi. 

“Ovi napadi ponovni su dokaz lažnih tvrdnja Sjedinjenih Američkih Država, koje su ciljale položaje onih snaga koje su godinama zadavale teške udare pripadnicima ISIL-a”, rekao je iranski glasnogovornik, dodavši da je prisutnost stranih snaga u regiji “uzrok nesigurnosti i napetosti”. Dodao je kako smatra da “Amerika mora prekinuti okupaciju”.

Izvor: Agencije