Bolivija protjerala meksičke i španske diplomate

Evo Morales se povukao s mjesta predsjednika Bolivije nakon spornih izbora na kojima je pobijedio (EPA)

Bolivijska vlada protjerala je meksičke i španske diplomate, čime je eskalirao diplomatski spor nastao nakon što je meksička ambasada u La Pazu dala azil saveznicima bivšeg socijalističkog predsjednika Bolivije Eva Moralesa, prenosi Tanjug.

Zahtjev je uslijedio nakon što je meksička vlada optužila Boliviju za zadržavanje automobila sa španskim predstavnicima koji su posjetili ambasadu Meksika u La Pazu, glavnom bolivijskom gradu.

“Vlada je odlučila proglasiti personama non grata meksičku ambasadoricu u Boliviji, Mariju Teresa Mercado, i španskog konzula Alvara Fernandeza”, rekla je privremena bolivijska predsjednica Jeanine Anez.

Zatražila je da napuste zemlju u roku od 72 sata.

Moralesov azil

HINA navodi da su diplomatski odnosi između Meksika i Bolivije narušeni otkako je u novembru meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pružio politički azil Evu Moralesu.

Morales se povukao s mjesta predsjednika Bolivije nakon spornih izbora na kojima je pobijedio. Na ostavku ga je prisilila vojska, što je nazvao državnim udarom.

Bolivija je ranije optužila Španiju da je pokušala odvesti bivšeg najbližeg Moralesovog saradnika koji se sklonio u meksičko ambasadu u La Pazu. Španija, koja odbacuje optužbu o pokušaju odvođenja osoba iz zgrade ambasade, najavila je slanje svojih istražitelja u Boliviju.

Izgred se dogodio tokom posjete španske otpravnice poslova meksičkoj ambasadi u La Pazu.

U zgradu meksičke ambasade sklonilo se desetak bivših zvaničnika Moralesove vlade koji su dali ostavke 10. novembra nakon odstupanja Moralesa kojem je vojska otkazala poslušnost nakon trosedmičnih protesta.

Izvor: Agencije