WTO: Evropska unija nije obustavila ilegalne subvencije

EU nije preduzeo potrebne korake da okonča nanošenje štete američkom Boeingu, velikom konkurentu Airbusa, navodi WTO (EPA)

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je presudila da se Evropska unija nije povinovala nalogu da obustavi nelegalne subvencije kompaniji Airbus, zbog kojih je američka vlada u oktobru uvela carine na skoro 7,5 milijardi dolara evropske robe.

Panel WTO-a je u svojoj odluci naveo da Evropska unija nije preduzela potrebne korake da okonča nanošenje štete američkom Boeingu, velikom konkurentu Airbusa.

Očekuje se da će EU uložiti žalbu, iako će SAD uskoro spriječiti žalbeno tijelo WTO-a da odlučuje po novim žalbama, prenosi Beta.

‘Pravne greške’

Evropska komisija je u odgovoru na odluku kritizirala panel zbog “brojnih ozbiljnih pravnih grešaka u ocjeni evropskog pridržavanja naloga” i navela da bi preporučeni vidovi primjene naloga bili “veoma problematični za veći dio članica WTO-a”.

“Evropska komisija će odlučiti o svojim daljim koracima u svjetlu ove ocjene, uključujući i mogućnost žalbe da bi se te pravne greške ispravile”, navedeno je u saopćenju Evropske komisije.

Komisija je također aludirala na odluku WTO-a koja se očekuje sljedeće godine, o slučaju ilegalnih američkih subvencija Boeingu, što bi moglo da omogući EU da uvede carine na američku robu.

Izvor: Agencije