Trumpov tim ne da akreditacije novinarima Bloomberga

Michael Bloomberg potencijalni je predsjednički kandidat na izborima u SAD-u naredne godine (EPA)

Predizborni štab američkog predsjednika Donalda Trumpa objavio je da više neće izdavati akreditacije novinarima Bloomberg Newsa, agencije u vlasništvu potencijalnog demokratskog predsjedničkog kandidata Michaela Bloomberga.

Nakon formalnog objavljivanja Bloombergove kandidature, njegova agencija navela je da neće izvještavati o demokratskim predsjedničkim kandidatima, uključujući Bloomberga i njegove rivale, ali da će pratiti aktivnosti Trumpa tokom kampanje, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Akreditacijom novinari mogu lakše pristupiti predizbornim skupovima i drugim događajima u sklopu kampanje za predsjedničke izbore, koji će biti održani u novembru 2020.

Obični građani moraju kupiti kartu i čekati u dugim redovima kako bi došli na predizborni skup.

“Budući da su otvoreno pokazali svoju pristranost, Trumpov štab neće više izdavati akreditacije predstavnicima Bloomberg Newsa za predizborne skupove i druge događaje u kampanji”, rekao je šef Trumpovog izbornog štaba Brad Parscale.

Jedan od najbogatijih Amerikanaca

“Odlučit ćemo hoćemo li odgovarati pojedinačnim novinarima, ili ćemo odgovarati na upite Bloomberg Newsa pojedinačno za svaki slučaj”, dodao je.

Milijarder Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka, objavio je krajem novembra da ulazi u trku za nominaciju za predsjedničkog kandidata demokrata i tako se pridružio dugoj listi kandidata.

Sedamdesetsedmogodišnji Bloomberg, jedan od najbogatijih Amerikanaca, sasvim je promijenio mišljenje od marta, kada je rekao da se neće natjecati.

Bloomberg, kojeg Forbes svrstava na osmo mjesto liste najbogatijih Amerikanaca, s procjenom da je “težak” 53,4 milijarde dolara, može sam finansirati kampanju i potrošiti milione dolara na oglašavanje i zapošljavanje ljudi u svojoj kampanji.

U kampanju je krenuo u vrijeme dok dvoje od kandidata s najvećim šansama za osvajanje demokratske predsjedničke nominacije – Elizabeth Warren i Bernie Sanders – “udaraju” po milijarderima i obećavaju nametanje novih poreza najbogatijima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO