Putin: Širenje NATO-a besmisleno jer ne postoji prijetnja od Moskve

Vladimir Putin
Analitičari smatraju da Putin priprema teren kako bi zadržao utjecaj nakon isteka mandata (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je danas nastavak širenja NATO-a, što je, kako je sugerirao, bilo besmisleno s obzirom na nepostojanje prijetnje od Moskve nakon disolucije Sovjetskog Saveza 1991.

Govoreći na sastanku ruskih vojnih čelnika u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru, Putin je rekao da je širenje NATO-a prijetnja za Rusiju, ali da se nada da će interes za zajedničku sigurnost prevladati, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Rusija i dalje spremna na saradnju’

Uprkos tenzijama, rekao je da je Rusija i dalje spremna sarađivati s vojnom alijansom.

U Londonu se ove sedmice održava samit NATO-a, na kojem će čelnici zemalja članica Alijanse razgovarati o brojnim pitanjima, a posebno o tome na koji način mogu odgovoriti na sadašnje, ali i buduće sigurnosne izazove.

Kako je javila agencija MIA, predviđeno je da u posebnom paragrafu završne deklaracije samita NATO-a bude zabilježeno da je Sjeverna Makedonija dobrodošla kao 30. članica.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnici NATO-a ove će sedmice na samitu u Londonu pokušati izgladiti podjele i razlike koje vladaju među njima. Glavni fokus bit će načini na koje ovaj vojni savez može odgovoriti na sadašnje, ali i buduće sigurnosne izazove. Međutim, na uspjeh samita mogle bi utjecati rastuće napetosti između zemalja članica.

Published On 02 Dec 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO