Erdogan: Sastanak ‘četvorke’ u Londonu bio je dobar

Čelnici su u Londonu razgovarali o turskoj operaciji 'Izvor mira' (Anadolija)

Sastanak “četvorke” o situaciji u Siriji sa čelnicima Francuske, Velike Britanije i Njemačke bio je dobar, izjavio je u utorak u Londonu, neposredno nakon sastanka, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i domaćin, britanski premijer Boris Johnson, susreli su se s Erdoganom u Londonu uoči samita NATO-a.

Razgovarali su o turskoj operaciji “Izvor mira”, usmjerenoj na kurdsku miliciju Jedinica narodne zaštite (YPG) i Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Sirije.

Merkel je nakon razgovora rekla da je imala dobar i koristan sastanak sa čelnicima Turske, Velike Britanije i Francuske.

Turske oružane snage 9. oktobra pokrenule su operaciju “Izvor mira” protiv YPG / PKK-a na istočnoj obali Eufrata kako bi osigurale državnu granicu Turske i u pograničnom pojasu Sirije uspostavile “sigurnu zonu” za dobrovoljni povratak izbjeglica.

‘Turska strana izmirila obaveze’

Turskim snagama na terenu su podršku pružili borci Sirijske nacionalne vojske, koja je ranije bila poznata pod imenom Slobodna vojska Sirije.

Shodno postignutom tursko-američkom dogovoru, turske snage 17. oktobra na period od 120 sati pauzirale su operaciju kako bi se dalo vrijeme suprotnoj strani da se povuče iz pograničnog pojasa.

Po isteku roka iz Ministarstva odbrane Turske saopćeno je da je turska strana ispunila svoje obaveze prema dogovoru sa SAD-om, a da je američka strana Ankaru obavijestila da su se pripadnici YPG-a i PKK-a povukli.

Ministarstvo odbrane u Ankari je poručilo da više nema potrebe za novim takvim operacijama turskih snaga u Siriji.

Uporedo s tim, turski predsjednik sastao se 22. oktobra u Sočiju s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i postigao dogovor koji uključuje početak zajedničkih tursko-ruskih patrola na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije