SAD upozorava Pjongjang da ne provodi obećane prijetnje

Vlasti čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una su posljednjih sedmica iznijele niz kritika na račun zvaničnog Washingtona i postavile ultimatum do kraja godine. (EPA)

Bijela kuća upozorila je u nedjelju kako postoje i „druga sredstva“ osim diplomatije ako Sjeverna Koreja provede prijetnje o upućivanju „božićnog poklona“ Sjedinjenim Američkim Državama, a to bi moglo oživjeti napetosti o nuklearnom programu Pjongjanga, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Vlasti čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una su posljednjih sedmica iznijele niz kritika na račun zvaničnog Washingtona i postavile ultimatum do kraja godine.

Naveli su kako, ukoliko ne bude napretka u pregovorima o denuklearizaciji, Pjongjang planira „božićni poklon“ za Washingtonu.

Stručnjaci su tu prijetnju protumačili kao upozorenje o raketnoj probi dugog dometa.

Pažljivo se prati situacija

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien izjavio je kako postoji mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji.

„Vidjet ćemo. Pažljivo pratimo situaciju koja nas zabrinjava“, rekao je on.

Pregovori o denuklearizaciji su u zastoju nakon drugog samita Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa, održanog u februaru u Vijetnamu.

Dva čelnika su tada ranije napustili skup bez predviđene zajedničke deklaracije.

Izvor: Agencije