Protesti protiv integracije Bjelorusije i Rusije

Nije bilo izvještaja o hapšenjima na protestu čiji su učesnici pozvali na podršku uhapšenima na prethodnim demonstracijama protiv integracije s Rusijom (EPA)

Približno 100 ljudi protestiralo je u nedjelju u glavnom gradu Bjelorusije Minsku zbog mogućnosti integracije te države i susjedne Rusije, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Demonstranti u bjeloruskoj prijestolnici negodovali su i zbog visokog stepena tajnosti u vezi s pitanjem približavanja dvije države.

Nije bilo izvještaja o hapšenjima na protestu čiji su učesnici pozvali na podršku uhapšenima na prethodnim demonstracijama protiv integracije s Rusijom.

Razgovori Lukašenka i Putina

Predsjednici Bjelorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, dva puta su razgovarali ovog mjeseca, ali nisu utvrdili bilo kakav konačan plan za integraciju.

Lukašenko, koji Bjelorusijom vlada duže od 25 godina, s niskom tolerancijom za neistomišljenike, oslanja se na jeftine ruske energente i zajmove u cilju jačanja bjeloruske ekonomije sovjetskog tipa.

Kremlj je nedavno povećao pritisak na Minsk, dizanjem cijena energenata i smanjenjem novčane pomoći Minsku. Ruski zvaničnici navode kako Minsk treba prihvatiti bližu ekonomsku integraciju ako želi niže cijene ruskih energenata.

Izvor: Agencije