Irak: Grupe koje podržava Iran optužuju predsjednika Saleha

Irak
Demonstranti optužuju Vladu za korupciju i loše upravljanje te su zatražili nezavisnog kandidata za premijera (EPA)

Skupine u Iraku koje podržava Iran, kritiziraju predsjednika Iraka Barhama Saleha zbog odbijanja da njihovog kandidata postavi za premijera, prenosi agencija Beta.

Te su skupine ocijenile da je odluka predsjednika Iraka da ne imenuje proiranskog kandidata za premijera po volji Sjedinjenih Država i upozorile ga da ne imenuje nikoga tko bi mogao biti “agent Amerikanac”.

Odluku da ne imenuje kandidata koji ima podršku Fataha, Asaada al-Eidanija, predsjednik Saleh objasnio je kao posljedicu masovnog protivljenja antivladinih prosvjednika, koji tri mjeseca zahtijevaju svrgavanje cjelokupne iračke političke klase.

Prosvjednici optužuju Vladu za korupciju i loše upravljanje te su zatražili neovisnog kandidata za premijera.

U petak navečer tisuće ljudi su na bagdadskom Trgu Tahrir podržale Salehovu odluku.

Dva glavna bloka

Ali u izjavi u petak, organizacija “Brigade Hezbollaha” ocijenila je odluku predsjednika kao “sumnjivu” jer on, kako smatra ta organizacija, “provodi američku volju koja ima za cilj da zemlju privuče prema kaosu”, piše u priopćenju.

Zastupnik Odai Awad, član “Lige pravednih” (Asaib Ahl al-Haq) koju podržava Iran, nazvao je Saleha kukavicom i u TV-u intervjuu rekao da “svaki Iračanin treba pljunuti u lice predsjedniku što je to učinio”.

Grupe povezane s Iranom priopćile su da je predsjednik prekršio Ustav “odbijanjem da izvršava svoje dužnosti” – da imenuje kandidata kojega je izabrao najveći zastupnički blok.

Međutim, od prošlogodišnjih izbora političari se ne slažu koji je blok najveći te ih je taj spor doveo do toga da su dvaput propustili rok za imenovanje novog premijera.

U iračkom parlamentu postoje dva glavna bloka: “Sairoon”, koji predvodi populistički šiitski klerik Muqtada al-Sadr, i “Fatah”, na čelu s Hadijem al-Amirijem.

Ali broj zastupnika u tim blokovima se mijenja sve vrijeme od izbora i to toliko da se i ne zna koliki je broj zastupnika i koliko puta prešao iz jednog bloka u drugi, prenosi agencija.

Prosvjednici su u petak nazvali skupine koje podržava Iran “blokovima korupcije”, rekavši da one čine sve što mogu da bi osigurale da sekte i etničke grupe, a ne političke stranke, budu na čelu države.

Duboka podjela

Znak duboke podjele Iraka je i to što najmoćniji irački vjerski autoritet, ajatolah Ali al-Sistani, u petak nije održao uobičajenu političku propovijed.

Irak je u prosvjedima od 1. listopada, a više od 450 prosvjednika je poginulo, od čega su većinu ubili pripadnici snaga sigurnosti bojevim streljivom, kao i ispaljivanjem neuobičajeno velikih i teških patrona suzavca, koje su smrtonosne ako pogode čovjeka.

Ta masovna pobuna je potaknula ostavku bivšeg premijera Adela Abdul-Mahdija krajem prošlog mjeseca.

Predsjednik Saleh je u četvrtak rekao da neće imenovati al-Eidanija, guvernera južne pokrajine Basra, za idućeg premijera Iraka “da bi se izbjeglo još više krvoprolića i radi očuvanja građanskog mira”, kako prenosi Beta.

Izvor: Agencije